Imatge d'un llamp caient al Delta de l'Ebre

Alerta per risc de tempestes amb calamarsa i fortes pluges a Catalunya

El Servei Meteorològic de Catalunya preveu que la intensitat dels xàfecs sigui en alguns casos de 20 litres per metre quadrat en mitja hora

Catalunya ha viscut un agost d’alertes meteorològiques. Durant la segona setmana, entre el 12 i 15 del vuitè mes de l’any, el territori català va patir una onada de calor. De fet, hi va haver una alerta que es va situar a nivell més alt possible i el perill d’incendi en molts punts era extrem. 

Aquest dimecres, 25 d’agost s’ha activat l’avís de Situació Meteorològica de Perill per la intensitat de pluja que hi ha prevista. L’alerta a  nivell 2 de 6 possibles, afectarà sobretot a l’oest de Catalunya. 

Risc moderat, però seguin els consells dels experts

A més, el Meteocat preveu que en alguns punts caiguin 20 litres per mentre quadrat cada 30 minuts, cosa que situa el risc de precipitacions a nivell 2. Tot i que la intensitat serà moderada, l'alerta adverteix que els xàfecs aniran acompanyats de tempestes i calamarsa, sobretot de manera local al nord-oest català.

Així doncs, Protecció Civil ha recalcat que cal anar amb compte. També ha recomanat tenir «precaució en la mobilitat i les activitats a l'aire lliure». Fins i tot, el cos ha enllaçat els consells que dona el Departament d'Interior en cas d'aiguats i inundacions.

Perill de xàfecs a les Terres de l'Ebre, Lleida i al Pirineu

Segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya el risc de precipitació intensa serà moderat a pràcticament tot Catalunya. El perill se situa com a moderat a les Terres de l'Ebre, Lleida, a la major part del Pirineu  i a les comarques del centre  de Catalunya.

També hi haurà excepcions comarcals que no s'han esmentat, però que també es veuran afectades pel temporal. Per exemple el Priorat  o el Baix Camp. En canvi, gairebé totes les comarques costaneres o del prelitoral no patiran l'alerta.

A la matinada ja s'han vist els primers ruixats

En concret, durant la matinada d'aquest 25 d'agost, els ruixats han afectat la zona sud de Catalunya. En alguns punts com l'Aldea, Alcanar o Amposta la precipitació ha estat contundent. En el cas del municipi de l'Aldea s'han superat els 100 litres per metre quadrat.

El Servei Meteorològic català ha explicat que malgrat el temps d'aquest dimecres «entre dijous i el cap de setmana es presenta un temps força tranquil i càlid».