Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu al Parlament.

Aragonès exigeix a Sánchez que faci obligatori el teletreball

Ho ha fet a través d'una carta, en què també demana ajuts directes als sectors afectats per les restriccions i la pròrroga dels ERTO fins al 30 de juny

El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha exigit aquest divendres al cap de l'Executiu espanyol, Pedro Sánchez, que decreti l'obligatorietat del teletreball o en traspassi les competències a la Generalitat i prorrogui els ERTO fins al 30 de juny, «millorant la seva gestió i pagament». Ho ha fet a través d'una carta, en què Aragonès també ha demanat a la Moncloa que «posi en marxa ja ajudes directes pels sectors afectats per les restriccions», «com està fent el govern català», prenent «mesures difícils, però necessàries, i sempre acompanyades d'ajudes econòmiques».

En aquest sentit, el conseller d'Economia i Hisenda ha advertit que «la situació és crítica», alhora que ha afegit que «el govern espanyol no pot continuar fent deixadesa de les seves funcions». «Més enllà de les mesures tributàries, relatives a la seguretat social o avals aprovats fins al moment, i que són clarament insuficients, és urgent que el govern espanyol estableixi ajudes directes als sectors de la restauració, hostaleria i comerç», ha assegurat el vicepresident.

El màxim càrrec a l'Executiu català ha recordat que la Generalitat «en els últims mesos ha establert ja ajudes directes per valor de 867 milions d'euros» i ha instat l'Estat a aprofitar la seva «major capacitat econòmica» per «posar ja en marxa un pla d'ajudes directes com han fet les administracions dels països europeus».

La importància d'establir l'obligatorietat del teletreball

El conseller d'Economia i Hisenda ha insistit en la importància de l'obligatorietat del teletreball, ja que, actualment, aquesta modalitat és de caràcter voluntari. «És imprescindible que el govern espanyol faci ús de les competències en matèria de legislació laboral per a l'establiment d'aquesta mesura, o en cas contrari es faculti immediatament a la Generalitat de Catalunya a fer-ho», ha afirmat.

Pel que fa a la pròrroga dels ERTO, que s'ha començat a negociar aquest divendres, el vicepresident ha situat l'horitzó temporal de la pròrroga fins al 30 de juny, 30 dies més tard del principi d'acord que s'ha assolit entre govern espanyol, sindicats i patronal. A més, Aragonès també recorda al president espanyol que «és absolutament imprescindible el pagament immediat de totes les prestacions per desocupació i suspensió temporal d'ocupació pendents, que acumulen mesos de retard i estan provocant una situació de desprotecció a centenars de milers de famílies».