Pla mitjà del conseller, Josep Maria Argimon, adreçant-se als mitjans

Fins quan: Argimon dona més detalls sobre el passaport Covid a Catalunya

El conseller confia que el TSJC «farà bé la seva feina»

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s'ha mostrat confiat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) avalarà la resolució que necessita el passaport covid per utilitzar-se en altres sectors a part de l'oci nocturn. La restauració, els gimnasos i les residències de gent gran són grans exemples.

En una visita a Manresa, Argimon ha assegurat que els jutges «faran bé la seva feina» i ha explicat que «entenc que hi ha decisions que afecten els drets i les llibertats, però s'ha intentat afectar el mínim».

La resolució aprovada pel Govern, que es troba a l'espera de què el TSJC l'avali, tindrà una vigència de 15 dies que podria allargar-se, com qualsevol altra restricció per fer front a la Covid-19 i entraria en vigor a partir del divendres 26 de novembre.

Una necessitat urgent

Actualment, el certificat covid només s'utilitza per a l'oci nocturn i els banquets amb ball. És per això que volen ampliar el seu ús a bars i restaurants, a gimnasos i a residències de gent gran a partir d'aquesta setmana.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, creu que es tracta d'una mesura «per evitar noves restriccions» i que «incentiva a la vacunació», però que no suposa una obligació del vaccí perquè es podrà accedir als locals si s'acredita una prova PCR o un test d'antígens amb resultat negatiu.

L'objectiu principal d'aquesta restricció és aturar els contagis de covid-19 i no sobrecarregar el sistema sanitari.

Controls aleatoris

Plaja ha sostingut que la mesura és necessària, ja que el territori català es troba en risc alt i «només s'ampliaria l'ús del certificat si la incidència amenaçava determinats sectors i activitats amb noves restriccions». Actualment, la tendència a l'alça de la pandèmia és «preocupant».

El Govern farà controls «aleatoris» amb la intenció de comprovar el compliment de la mesura en aquests espais, i no descarta estendre l'ús del passaport covid més endavant en espais com cinemes, teatres o altres activitats interiors.

La portaveu ha afegit que l'aplicació de més mesures dependrà de l'evolució epidemiològica de les pròximes setmanes a Catalunya i a la situació dels països de l'entorn.