El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, a Olot.

Salut pronostica què passarà amb l'aixecament de restriccions: «no ens hem d'espantar»

Josep Maria Argimon pronostica una «pujada controlada de casos» de cara a la setmana que ve | El conseller de Salut diu que abans de «tornar a un tancament» sol·licitaran al TSJC utilitzar el certificat covid

La situació que viu la pandèmia a Catalunya és molt optimista. Unes sensacions que ha confirmat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, dient que les dades de coronavirus d'aquest dissabte són «mai vistes des de la sortida de la primera onada» amb una incidència acumulada de 19 casos per 100.000 habitants.

Tot i això, no vol estirar més el braç que la màniga i pronostica que amb l'aixecament de la majoria de restriccions la corba podria tornar a enfilar-se. «La setmana que ve pujarem una mica. Serà una pujada controlada», ha assenyalat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

D'altra banda, ha assegurat que el Govern evitarà haver de fer abaixar les persianes de qualsevol sector impulsant el passaport de vacunació. «Abans de tornar a un tancament sol·licitaríem al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC) la possibilitat d'utilitzar el certificat digital covid», ha dit.

No ens hem «d'espantar»

El repunt de casos i d'incidència és una cosa que tenen prevista des de la conselleria de Salut. Per tot plegat, Argimon ha demanat no «espantar-se» perquè aquesta evolució a l'alça ja l'han patit països com Dinamarca. Tenen un nivell de vacunació similar i va aixecar la majoria de restriccions fa tres setmanes.

D'altra banda, Argimon no ha precisat quan es podrà deixar de banda la mascareta, un element de protecció que «no s'ha de córrer molt a treure». Un dels primers col·lectius a qui se'ls hi podria aixecar aquesta limitació són als nens quan van a classe, ha dit. És més, ha obert la porta que la mesura es pugui fer efectiva al llarg del curs.

El cost de la pandèmia

El conseller de Salut ha insistit que la covid «seguirà existint». Així mateix, ha lamentat que el govern espanyol no hagi habilitat transferències extraordinàries pels costos de la pandèmia per aquest 2022.

«És ingenu pensar que podem tornar als pressupostos del 2021 i que el 2022 tot serà flors i violes», ha afirmat Argimon, que creu que l'any vinent la despesa sanitària serà «similar» a la dels dos exercicis anteriors, és a dir, d'entre 1.600 i 1.700 milions addicionals.

Només amb PCR, la Generalitat es va gastar 300 milions. En aquest sentit, ha assenyalat que la campanya de la grip i de la covid serà «molt més complicada» i que s'haurà d'engegar la vacunació amb tercera dosi a la gent gran.

Un dels elements que també carregaran el sistema, ha dit, és la cura a les persones amb covid persistents o l'ampliació dels llits d'UCI, que han passat de 600 a 900.

El passaport covid, la tercera dosi i els dinars de Nadal

D'aquí en endavant, hi ha encara molts dubtes com es desenvoluparà la Covid-19. Per aquest motiu, ja es planteja futures mesures, com la implantació, en cas de ser necessari, del passaport covid. La tercera dosi, també està sobre la taula.

Pel que fa al passaport covid, recorda que és una mesura que restringeix drets i llibertats i que s'ha aplicat a l'oci nocturn perquè és una activitat «amb risc». A més, feia massa temps que estava tancada.

En cas que hi hagi un «repunt important», Argimon apunta que sí que seria partidari d'utilitzar-lo per evitar tancaments. «El que intentarem de totes totes és no haver de fer passos enrere», ha dit, abans d'aclarir que no es farà aquesta petició al TJSC «el primer dia que pugin les dades».

En relació a la tercera dosi o «dosi addicional», com l'anomena el conseller, ha dit que encara cal esperar al resultat dels estudis en curs per saber si cal aplicar-la a les persones de 50 o 60 anys.

Sí que es començarà a administrar als avis de les residències i a les persones amb problemes immunitaris. Amb tot, ha afirmat que prefereix que s'avanci amb la vacunació dels «països del sud», «abans de posar la tercera dosi aquí».

D'altra banda, Argimon ha reconegut que el Govern podria «millorar i molt» la resposta que dona a la població en matèria de salut mental, que s'endú el 5% del pressupost de Salut. Amb tot, ha afegit que «la salut mental no és només salut» sinó «habitatge, treball, educació i justícia».

Preguntat sobre els dinars de Nadal, ha assegurat que si «estem bé» els àpats «tornaran a ser normals».