Imatge d'una dona amb un cistell davant d'un frigorífic de menjar

Rècord històric a l'IPC: Tots els productes pugen de preu a Catalunya

El fort encariment de la llum, l'aigua i el gas han fet que es disparin els preus

A ningú se li escapa que els preus no paren de pujar. Així ho han constat les dades de l'índex de preus de consum a Catalunya, l'IPC, corresponent a l'octubre. Les xifres mostren dades de rècord històric des que es recullen dades per comunitats —el 2002—.

Així doncs, l'IPC del mes d'octubre a Catalunya ha crescut un punt i mig respecte al setembre i situa la taxa interanual amb un augment del 5,2%, la més alta de la sèrie històrica des de fa 19 anys.

Això és deu al fort encariment de la llum, l'aigua i el gas, del 17,7% respecte a l'any passat; i els carburants, del 12,6%. També s'ha de tenir en compte que el mes d'octubre de l'any passat es va registrar una caiguda de preus de l'1,1%, fet que fa que la diferència interanual sigui més àmplia.

Al conjunt de l'Estat espanyol, la taxa de variació de l'IPC és del 5,4%, una dècima menys que les dades que es van avançar fa dues setmanes. Tot i així, és l'increment més alt que ha viscut mai el país des del 1992.

Tots els productes pugen de preu a Catalunya

A Catalunya, pràcticament tots els productes s'han encarit a l'octubre, amb l'única excepció dels productes i serves vinculats al sector de les comunicacions (-0,5%). Els preus de la llum, el gas i l'aigua continuen a l'alça, i ja acumulen set mesos consecutius amb taxes interanuals superiors al 8%, un fet totalment inèdit. El mateix passa amb els carburants, que ja fa més de mig any que registra taxes de creixement similars a l'electricitat. L'última vegada que els carburants van experimentar pujades de preu continuades i accentuades a Catalunya va ser a principis de 2011.

A banda de l'augment en el preu dels subministraments i els carburants, també destaquen els increments en aliments i begudes no alcohòliques (+1,7%), restaurants i hotels (+1,7%) i en l'oci i la cultura (+1,5%). A continuació apareix l'ensenyament (+1,4%), el sector de vestit i calçat (+1,2%) i la sanitat (+1,1%), mentre que el sector dels mobles i articles de la llar i el de les begudes alcohòliques i tabac van registrar taxes de variació de l'1% i el 0,7%, respectivament.

Per demarcacions, l'únic territori que registra una pujada de preus inferior a la mitjana del país és Barcelona, amb una taxa del 4,9%. A Tarragona, la variació de l'IPC a l'octubre és del 5,8%, impulsada en gran part per l'encariment de la llum, l'aigua i el gas (+23,8%). La pujada de preus a les comarques gironines és encara superior, concretament del 6%, mentre que la inflació a Lleida puja fins al 6,2%.

La taxa més alta dels últims 29 anys a l'Estat

Al conjunt de l'Estat, els preus a l'octubre s'han encarit un 5,4% interanual, la variació més alta des de setembre de 1992. Amb l'excepció del sector de les comunicacions, la resta de productes inclosos en la cistella de la compra han pujat de preu. En aquest cas també destaca el preu dels subministraments, sobretot l'electricitat (+20,5%), i els carburants (+12,3%).

Per comunitats, destaquen les pujades de preu a Castella-La Manxa (+6,5%), Castella i Lleó (+6,1%) i La Rioja (+5,9%). Catalunya és precisament una de les comunitats on menys s'han encarit els productes, juntament amb les Illes Canàries (+4,2%), el País Basc (+5%), Múrcia (+5,1%) i la Comunitat de Madrid (+5,1%).

Pel que fa a la variació intermensual, els preus entre setembre i octubre han crescut un 1,8%, una taxa que no es registrava des del gener de 1986. En aquest cas, els grups amb major repercussió sobre la pujada de preus han estat el vestit i el calçat (+11,1%), l'electricitat (+10%) i la fruita (+8,2%).

Quant a l'IPC subjacent –no té en compte aliments no elaborats ni productes energètics-, aquest s'ha incrementat un 1,4% en termes interanuals. Segons l'INE, aquesta diferència no es donava des de l'agost de 1986.