Una infermera preparant una vacuna del coronavirus

Autoritzen una nova vacuna contra la Covid-19 a Europa: ja n'hi ha cinc

L'EMA diu que té una efectivitat del 90%, tot i que hi ha «dades limitades» pel que fa a la variant òmicron

L'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) ha autoritzat aquest dilluns una nova vacuna contra la Covid-19. L'EMA ha donat llum verda a la utilització del vaccí de Novavax per a persones majors de 18 anys en una reunió extraordinària. En aquest sentit, el regulador europeu considera que la vacuna nord-americana, que s'administra en dues dosis, és «segura», «eficaç» i «de qualitat».

En un comunicat, l'EMA ha explicat que «els resultats dels dos principals assajos clínics diuen que és efectiva a l'hora de prevenir la Covid-19 en persones majors de 18 anys». El regulador europeu ha afegit que sobre l'efectivitat d'aquesta vacuna contra la variant òmicron encara hi ha «dades limitades», ja que quan van fer els assajos clínics encara no es coneixia l'existència d'aquesta.

Amb la decisió d'aquest dilluns, l'Agència Europea del Medicament ja ha autoritzat cinc vacunes contra el coronavirus: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen i, ara, Novavax.

Una efectivitat del 90%

L'EMA apunta en el seu comunicat que segons els estudis clínics de la vacuna la seva efectivitat és del 90%. En aquest sentit, el regulador europeu ha assenyalat que les proves del vaccí es van fer amb les variants que circulaven en aquell moment, motiu pel qual les dades sobre la seva eficàcia contra la variant òmicron són «limitades».

L'Agència Europea del Medicament també ha revelat que els efectes secundaris del vaccí de Novavax són «lleus o moderats» i que tenen una durada màxima de dos dies després de la vacunació. En aquest sentit, l'EMA diu que els més comuns són dolor al lloc de la punxada, cansaments, mal de cap, dolor muscular, nàusees o malestar generalitzat.

Catalunya obre la vacunació de reforç a tots els vaccinats amb AstraZeneca

D'altra banda, el Departament de Salut ha decidit obrir la vacunació de reforç a totes aquelles persones que s'han vacunat amb AstraZeneca. Des d'aquest dilluns, aquells que formen part d'aquest col·lectiu, que inclou bona part dels treballadors essencials —docents i cossos policials—, ja poden demanar cita.

En aquest sentit, des de Salut es preveu que a partir d'aquesta mateixa setmana es continuï obrint la vacunació de la tercera dosi a més grups d'edat, començant per les persones de 59 anys.