El conseller de Salut, Josep M. Argimon, a la inauguració del Centre Terapèutic per a l’Alzheimer i la Unitat de la Memòria de Reus

L'avís d'Argimon sobre la variant Òmicron a Catalunya: «Qüestió de dies»

El conseller també s'ha pronunciat sobre la vacunació a menors i ha afirmat que «no hi haurà vacuna per a tota la canalla»

La variant Òmicron de la Covid-19 està trastornant tots els plans previstos fins ara sobre l'evolució de la pandèmia. Si bé en alguns països, com Espanya, s'esperava que l'enduriment de mesures no fos tan sever gràcies a les dades amb menys pressió que hi havia respecte a la resta de països europeus, aquesta nova variant del coronavirus ha fet que tothom es torni a posar en alerta de nou.

Cada cop son més els països que van confirmant la detecció de casos d'Òmicron i just aquest dilluns 29 de novembre s'ha sabut que ja ha arribat a la península, concretament a Portugal amb 13 positius amb aquesta variant.

Catalunya se'n salva, de moment. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja ha volgut fer un seriós avís respecte a aquest tema. «És qüestió de dies» que es detecti un cas a casa nostra ha assegurat el conseller. En declaracions a Catalunya Ràdio, Argimon creu que la mesura de tancar fronteres només farà «retardar» l'arribada de la nova variant, però està segur que tard o d'hora hi haurà algun cas.

Argimon ha posat en dubte que l'estratègia de tancar fronteres però no enviar vacunes als països del sud permeti frenar la covid i l'aparició de noves variants. Per això, ha afirmat que la nova variant detectada a Sudàfrica acabarà arribant a Catalunya, malgrat les restriccions de fronteres.

La posada en marxa del passaport covid, a l'espera

Recordem que Catalunya havia de posar en marxa l'ampliació de l'ús del certificat covid en més àmbits divendres passat. L'allau de peticions al web La Meva Salut i la mala planificació van fer que fos impossible descarregar-se el certificat, i Salut va decidir posar en 'stand by' l'aplicació de la mesura. 

Sobre això, el conseller ha explicat que la comissió delegada del Govern per la Covid es reunirà aquest dilluns a la tarda per decidir quan es reprendrà l'obligatorietat del certificat covid a la restauració, gimnasos i residències. El conseller ha concretat que des de dilluns passat s'han descarregat 1.800.000 certificats i ha constatat que es va produir una «allau» divendres. D'entre aquestes entrades, n'han detectat de malicioses, que tot i que no es poden considerar un ciberatac sí que van comportar un bloqueig i l'activació de sistemes de seguretat.

«No hi haurà vacuna per a tota la canalla»

D'altra banda, ha explicat que divendres passat es van començar a administrar terceres dosis a partir dels 60 anys. En canvi, ha dit que la ponència de vacunes ha de decidir si es vacunarà els nens de 5 a 11, tot i que ha reconegut converses amb la ministra de Sanitat, Carolina Darias, sobre les vacunes que tocarien a Catalunya. 

En aquest sentit, també ha dit que un cop l'Agència Europea del Medicament (EMA) ha aprovat la vacuna entre els 5 i els 11 anys, la ponència de vacunes estatal ha de decidir què fer. En cas que la resposta sigui afirmativa creu que aquesta vacunació es farà durant aquest curs escolar. Ha detallat que d'entrada «no hi haurà vacuna per a tota la canalla» i ha apostat per escoltar els experts per acabar de prendre una decisió. Ha valorat també que la data en què es podria començar la vaccinació dependrà molt d'aspectes logístics.