Imatge d'un cambrer servint un cafè a una clienta en una terrassa

Catalunya obrirà bars i restaurants per sopar a partir del 9 de maig

Segons 'RAC1', citant fonts del Govern, la decisió s'anunciarà aquest divendres i entrarà a vigor una vegada hagi acabat l'estat d'alarma vigent

Els bars i restaurants de Catalunya podran obrir les terrasses i els interiors a partir del 9  de maig. En aquest sentit, la ràdio catalana assegura que el Procicat prorrogarà les mesures vigents de cara a la setmana vinent, però que la previsió és flexibilitzar les restriccions en el sector de la restauració una vegada hagi acabat l'estat d'alarma el 9 de maig. Els consellers en funcions Alba Vergés i Miquel Sàmper compareixeran aquest divendres per explicar les decisions.

Aquesta decisió arriba en un context d'estancament de la pandèmia, amb una xifra diària de contagiats que no supera els 2.000 nous casos i amb uns 500 malalts crítics a les UCI dels hospitals catalans. En aquest sentit, cal recordar que aquest dijous, segons les dades del Departament de Salut, la velocitat de transmissió del virus, l'Rt, era d'1,04 i el risc de rebrot estava en 292 punts.

Una demanda del sector des de fa setmanes

El sector de la restauració fa setmanes que demana que bars i restaurants puguin ampliar el seu horari d'obertura al públic i que puguin tornar a servir sopars. La darrera vegada ha estat aquesta mateixa setmana, quan des del Gremi de Restauració de Barcelona també s'ha criticat la voluntat del Govern de decretar un toc de queda autonòmic un cop hagi acabat l'estat d'alarma, així com davant la possibilitat de permetre servir sopars només en terrasses.

Segons 'RAC1', la flexibilització fa setmanes que està sobre la taula del Govern, tot i que no decidit tirar endavant per la falta d'acord. En aquest sentit, la voluntat és anunciar ja la mesura per tal d'apaivagar els ànims entre els restauradors. El vicepresident en funcions, Pere Aragonès, va explicar aquest dijous al Parlament que «volem flexibilitzar com més aviat millor, però també volem garantir que no fem cap pas enrere. I per això és molt important la vacunació».

Ara, amb un impuls a la vacunació, el Govern s'ha decidit a fer el pas i autoritzar que bars i restaurants puguin servir sopars a partir del 10 de maig. Caldrà veure, però, la lletra petita d'aquest acord i si anirà acompanyat d'un toc de queda autonòmic, tal com vol l'Executiu català, que està buscant alternatives legals per poder seguir aplicant restriccions una vegada acabi l'estat d'alarma.