Simulació del virus de la legionel·losi.

Salten les alarmes: Important brot de legionel·losi en dos municipis catalans

Han hagut d'ingressar a l'hospital fins a 16 persones, de moment

Fins a 26 casos ja s'han detectat en un brot de legionel·losi que Salut Pública està investigant. En les dues darreres setmanes, els casos no han parat de créixer a Montmeló i Montornès del Vallès, al Vallès Oriental. Els primers pacients que van rebre amb símptomes de legionel·losi van ser entre el 5 i el 15 de novembre.

Des de llavors, fins a 16 persones han necessitat ser ingressades a l'hospital, dues de les quals han estat ja donades d'alta. En total hi ha, de moment, 19 homes i 7 dones afectats, amb edats d'entre 37 i 92 anys, i tots els casos tenen en comú que han estat a Montmeló o Montornès del Vallès.

Com es contagia la legionel·losi

La legionel·losi es contagia per inhalació d'aigua polvoritzada o aerosols i les persones amb més risc són les fumadores, les que pateixen malalties cròniques que afecten el sistema immunitari i les d'edat avançada.

Segons explica Salut en un comunicat, els casos s'han declarat entre el dilluns 15 i aquest dijous, a partir de la consulta a urgències hospitalària o ambulatòria i confirmació del diagnòstic. Salut no descarta que puguin aparèixer més afectats en els propers dies, ja que el període d'incubació de la malaltia pot ser fins a catorze dies.

La investigació epidemiològica i l'ambiental sobre la font d'infecció del brot s'han iniciat al mateix dia que s'ha declarat el brot i s'ha recollit la informació necessària per delimitar on aquestes persones s'han pogut contagiar. També s'han inspeccionat les instal·lacions de risc dels dos municipis, com ara industrials de torres de refrigeració d'aigua, i s'hi han recollit mostres d'aigua per analitzar-les.

S'investiga l'origen del brot 

Com a mesura cautelar, s'ha ordenat la neteja i desinfecció de xoc de tots els circuits implicats en la investigació des del moment que s'ha començat a inspecció. També s'han reforçat les activitats de vigilància epidemiològica i d'investigació ambiental i s'ha informat tots els centres hospitalaris de la zona així com els centres d'atenció primària (CAP).

El Servei de Vigilància Epidemiològica del Vallès Occidental i Vallès Oriental i el Servei de Salut Pública del Vallès Oriental de la Subdirecció Regional de Salut Pública a Barcelona estan investigant el brot, en col·laboració amb els ajuntaments de Montmeló i Montornès del Vallès,

La legionel·losi és una malaltia d'origen ambiental causada per un bacteri anomenat Legionel·la. No es transmet d'una persona a una altra, sinó que es contrau en inhalar vapor d'aigua o aerosols. Segons la web Canal Salut, té dues possibles manifestacions: la febre de Pontiac, que cursa lleu, i la infecció pulmonar o malaltia del legionari, que pot ser greu i fins i tot mortal.

Salut informa que es pot beure sense perill l'aigua d'abastament públic, tant de casa com de les fonts públiques. També es pot fer servir l'aigua de l'aixeta per a la higiene personal i per cuinar.