Un sanitari introduint una agulla a un pot de la vacuna d'AstraZeneca

Calculen quanta gent a Catalunya no es vacunarà mai contra la Covid-19

L'investigador de l'IsGlobal Quique Bassat ha assegurat a Catalunya Ràdio que hi ha un 5% de població contrària a la vacuna i ha pronosticat que no se superarà el 80 de la taxa de vacunació

Amb prou dificultats, Catalunya superarà el 80 per cent de la cobertura de la vacunació contra la Covid-19. Aquest ha estat el pronòstic que l'investigador de l'Institut de Salut Global de Barcelona (IsGlobal) Quique Bassat, membre del grup de seguiment del coronavirus a Catalunya, ha fet a Catalunya Ràdio. Bassat posa el 80 per cent com a sostre vacunal, per molt que s'estableixin mesures per a incentivar la vacunació.

Actualment, la cobertura de la vacunació a Catalunya és del 68,7%, però Quique Bassat creu que el 80% és assolible gràcies al fet que hi hauria, aproximadament, un 10% de població que ha ajornat la vacunació per les vacances. Segons l'investigador, aquest fet és «decepcionant», encara que confia que la frenada en la vacunació n'és conseqüència i que tan bon punt es reprengui l'activitat escolar i laboral la taxa de vacunació creixerà.

Bassat: «És utòpic pensar que seguirem pujant quan arribem al 80 per cent»

Tanmateix, Bassat creu que «és utòpic pensar que seguirem pujant un cop arribem al voltant del 80 per cent». «Seran les dades que tindrem; no crec que millorem molt més això. Ni tan sols si posem estímuls extres o addicionals per animar a la gent per fer-ho», ha previst. De fet, en els últims dies s'ha plantejat oferir als joves no vacunats algun tipus d'incentius com facilitats econòmiques per accedir a activitats d'oci i culturals.

A diferència de Quique Bassat, Carmen Cabezas, directora de l'Institut Català de Salut, ha considerat aquest matí a 'El Matí de Catalunya Ràdio' que es podria assolir el 85 per cent de la vacunació al país. Una xifra que la mateixa Cabezas ha deixat entreveure que depèn de la voluntat de les persones joves.

I és que la responsable ha recordat que la meitat dels casos positius de la cinquena onada s'han concentrat en la franja dels vint als trenta-nou anys, d'entre la qual 2.500 persones han ingressat als hospitals, 319 a les unitats de cures intensives i nou persones han mort.

Hi ha un 5% de la població antivacunes que no es podrà convèncer

L'investigador de l'IsGlobal, Quique Bassat, ha especulat que hi ha un cinc per cent de la població contrari a les vacunes, un grup de població que no es podrà convèncer, segons ell. El mateix Bassat ha explicat que actualment la franja de població que menys s'ha vacunat és, precisament, la dels 20 als 34 anys, que té una taxa de vacunació d'aproximadament el 60 per cent.

A més de Catalunya, on en les últimes vint-i-quatre hores s'han inoculat 8.533 primeres dosis i s'han completat 25.186 pautes de vacunació, hi ha quatre regions més de l'Estat espanyol on la taxa de vacunació no supera el 70 per cent. Es tracta de la Comunitat de Madrid, les Illes Balears, Ceuta i Melilla.