Un home saludant des de la finestra durant el confinament del 2020 a Madrid

Salut anuncia un canvi d'urgència en el protocol: torna la quarantena

La nova variant Òmicron està trasbalsant els plans previstos per aquest Nadal

Salut canviarà aquest divendres el protocol perquè tots els contactes estrets de positius facin quarantena a partir de la setmana vinent encara que estiguin vacunats. Fins ara, aquesta mesura només s'aplicava en cas de variant Òmicron, però el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha constatat que aquesta variant serà majoritària en una setmana o deu dies, i absolutament dominant en unes tres setmanes. «Serà ràpid», ha dit Argimon.

L'anunci arriba després d'un comunicat d'urgència del Departament de Salut en què ha explicat que la nova variant de coronavirus ja és present fins al 20% de les mostres positives de Covid-19.

Catalunya, el primer cas de la variant Òmicron es va detectar el 29 de novembre, tot i que no es va confirmar fins al 2 de desembre. En només dues setmanes s'ha estès molt ràpidament fins al punt que els contagis estan totalment disparats i cada cop la nova variant és més protagonista entre els positius.

De fet, el Comitè Científic que assessora el Govern està ultimant un informe que entregarà dilluns amb propostes per a noves mesures i restriccions. Serà llavors quan el govern català tindrà sobre la taula l'escenari real en què ens trobem ara i haurà de decidir si endureix les mesures o no.

Els contagis no paren de créixer a Catalunya

En l'últim balanç del Departament de Salut, s'han registrat 5.887 nous casos confirmats per PCR o TA en les darreres 24 hores i el total des de l'inici de la pandèmia arriba als 1.021.985 casos.

La pressió hospitalària també va a l'alça. Hi ha 11 persones més ingressades per Covid-19 a Catalunya (1.139 en total) i 6 crítics més a l'UCI (287). En paral·lel, l'Rt puja d'1,47 a 1,59, mentre que el risc de rebrot puja 136 punts i és ara de 902.

En les darreres 24 hores s'han notificat 11 morts i el global des de l'inici de la pandèmia és de 24.286 defuncions.