Tres infermeres en l'UCI de l'Hospital Isabel Zendal de Madrid.

Catalunya detecta més casos de la nova variant delta plus: «no és com la primera»

La secretària de Salut Pública també ha explicat que la mascareta a les aules es mantindrà, de moment

Després del recent anunci de l'arribada de la nova variant de la Covid-19, delta plus, a Catalunya, aquest matí la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat als micròfons de Catalunya Ràdio que ja s'han detectat nous casos al territori entre setembre i octubre. 

En concret han estat fins ara 14 els casos a Catalunya de la variant delta plus, el que suposa entre un 1% i un 2% de les mostres seqüènciades. Segons Cabezas, aquestes dades mostren una evolució lenta però «sostinguda», tot i que la bona notícia és que no s'ha notat un increment de nous positius com el que va causar la variant delta, la qual va arrasar molt ràpidament substituint l'anterior.

Així i tot, la secretària de Salut Pública ha volgut pronunciar-se sobre les pressions per retirar la mascareta de les aules davant d'una situació pandèmica que sembla estable. «Pot trigar una mica», ha assegurat, afegint que cal ser prudents en aquests moments i que ara mateix el comitè que assessora el Govern de la Generalitat de Catalunya està realitzant un informe que enviarà al govern espanyol abans de prendre una decisió.

La mascareta a les aules de moment es manté

Sobre la mascareta, Cabezas ha recordat que existeix una norma estatal que en regula l'ús. Per això, quan el comitè científic que assessora el Govern finalitzi l'informe sobre el seu ús en centres escolars s'envairà al govern espanyol per tal que les seves argumentacions «es tinguin en compte». La secretària ha indicat que és important que en el debat no hi hagi només la visió de la transmissió del virus sinó també la repercussió que el seu ús té a nivell pedagògic i psicològic.

En tot cas, Cabezas s'ha mostrat prudent i ha demanat «no impacientar-se» ja que ha recordat l'«èxit» d'haver mantingut les escoles obertes durant tot el curs passat. L'objectiu és que l'actual sigui «el més normal possible».

El certificat per a les discoteques 'motiva' la vacunació entre els joves

D'altra banda, Salut ha notat un «petit» repunt de la vacunació entre la gent jove a partir de l'aplicació del certificat covid per entrar a les discoteques. Cabezas ha afirmat que aquesta eina està donant «bon resultat». Actualment, la vacunació arriba al 72% dels joves d'entre 20 i 29 anys, una franja on ha reconegut que encara es pot millorar.

La secretària ha asseverat que no s'arribarà al 100% de la població vacunada i l'objectiu és arribar a un mínim del 85%. Actualment ja estan vacunats el 83,2% dels majors de 12 anys.

També sobre vacunació, no ha descartat que la decisió sobre si s'han d'administrar els vaccins en menors de 12 anys arribi durant aquest curs escolar. En tot cas, ha dit que caldrà veure si té sentit que els menors es vacunin i quan.

Pel que fa a la vacuna de la grip, se n'han posat 117.000 dosis des de l'inici de la campanya, dilluns passat. Sobre l'ús del certificat covid en altres sectors, ha explicat que han encarregat un informe també al comitè científic assessor i esperaran a rebre'l.

En termes generals, Cabezas ha dit que encara no es pot dir que la pandèmia per la covid-19 estigui estabilitzada i ha demanat esperar «una mica més», especialment tenint en compte que ara comença l'època amb més incidència dels virus respiratoris.

Més enllà de la covid, Cabezas ha valorat positivament l'anunci del govern espanyol de prohibir la publicitat dirigida als menors de 16 anys de productes no saludables.