Imatge d'una muntanya amb sol i núvols de fons

Catalunya registra rècords de temperatura màxima el mes de desembre: «Càlid i molt sec»

Durant els últims dies de l'any en punts de la Cerdanya, la Val d'Aran, el Pallars Sobirà, el Ripollès i el Montseny es va arribar als 17 graus

Els cinc darrers dies del 2021 —entre el 27 i el 31 de desembre— Catalunya va registrar rècords de temperatura màxima en 40 de les 153 estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), amb més de deu anys de dades. Així mateix, 23 d'aquestes 153 estacions van superar la seva temperatura mínima diària més alta d'un mes de desembre.

Segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), algunes de les estacions que han registrat aquestes temperatures estan situades al litoral i prelitoral, tot i que la gran majoria s'ubiquen a cotes mitjanes i altres del Pirineu i Prepirineu. En aquest sentit, cal recordar que s'ha arribat fins als 17 graus en punts de la Cerdanya, la Val d'Aran, el Pallars Sobirà, el Ripollès i el Montseny.

En aquest sentit, el Meteocat ha assenyalat que aquestes dades estan relacionades amb l'anticicló Atlàntic, provocat per una massa d'aire tropical procedent del nord d'Àfrica, que va afectar Catalunya durant els últims dies del 2021.

«Desembre càlid i molt sec a Catalunya»

En un comunicat, el Meteocat ha definit el passat mes de desembre a Catalunya com a «càlid i molt sec». En aquest sentit, ha matisat que a les zones més elevades del país ha estat un desembre «molt càlid», mentre que hi ha punts de la depressió Central i de la Costa Brava ha estat «normal». El Meteocat ha assenyalat que aquestes anomalies són conseqüència de la persistència durant el mes de desembre de l’anticicló Atlàntic.

La presència d'aquest anticicló càlid va afavorir una acumulació de l’aire més fred a les fondalades, provocant episodis de boira que, en alguns punts de la depressió Central, va arribar a ser persistent. Així mateix, la inversió tèrmica —amb diferències de 15 graus entre valls i muntanyes— va fer pujar els termòmetres a temperatures més altes a les zones més elevades de Catalunya.

Tot i que el Meteocat ha qualificat el mes de desembre com a «molt sec», a l'extrem nord del Pirineu occidental ha estat plujós i, fins i tot, molt plujós. L'organisme també ha recordat que entre el 4 i l'11 de desembre una important nevada va afectar el Pirineu, acumulant gruixos de neu importants: més de 50 centímetres de neu nova a cotes altes.