Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La consellera Alba Vergés i el vicepresident Pere Aragonès visiten l’Hospital Clínic

Catalunya surt de la zona de màxim risc per Covid-19 de la Unió Europea

Les Illes Balears i Extremadura estan fora de perill, mentre que el País Valencià manté les pitjors dades

La consellera Alba Vergés i el vicepresident Pere Aragonès visiten l’Hospital Clínic
A l'estat espanyol, totes les comunitats autònomes estan fora de la zona de màxim perill, menys el País Valencià | Servei Català de Salut

Catalunya ha sortit de la zona de màxim risc per Covid-19 de la Unió Europea, però segueix en alerta per les noves variants del virus, segons les darreres dades del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) publicades aquest dijous.

A l'estat espanyol, totes les comunitats autònomes estan fora de la zona de màxim perill, és a dir, que estan entre els 150 i els 500 casos per cada 100.000 habitants els últims 14 dies, a excepció del País Valencià, que registra les pitjors dades i es manté amb més de 500 casos per cada 100.000 habitants. A les Illes Balears i Extremadura baixen els casos i ja estan fora de la zona vermella amb menys de 150 casos per cada 100.000 habitants.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Els líders europeus debaten com accelerar la producció de les vacunes

Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea (UE) debaten en una cimera virtual aquest dijous com accelerar la producció de vaccins i desencallar el certificat de vacunació. En un context en què alguns països com Alemanya o Bèlgica imposen restriccions als viatges no essencials, els líders dels 27 aborden de nou el certificat de vacunació, sobre el qual ara per ara hi ha un mínim consens per utilitzar-lo com a document mèdic, però no com un 'passaport' de viatge per a l'estiu, com proposen els estats que més depenen del turisme, com Grècia o Espanya.

En la trobada virtual, els líders de la UE també aborden com «accelerar» la producció i autorització de vaccins, així com la seva distribució per a les campanyes de vacunació. Defensat majoritàriament pels països del sud, que depenen més del turisme, el certificat de vacunació no té el vistiplau de tots els estats. França o Alemanya són reticents a aquesta iniciativa en considerar que és discriminatòria. A més, fonts comunitàries apunten que per aplicar aquesta mesura cal que s'aclareixi si les persones vacunades no transmeten el virus.

«Hi ha un acord per moure's i sobre les qüestions tècniques», assenyalaven prèviament a la cimera fonts comunitàries, que remaven que encara és «prematur» parlar d'un certificat de vacunació perquè la UE està en «les primeres fases de la vacunació». Segons fonts de Moncloa, per a Espanya el certificat de vacunació és una qüestió «d'importància». «Malgrat que alguns diguin que encara és aviat, cal que el treball estigui fet», subratllaven abans de la reunió tot remarcant que «la mobilitat és essencial» a la UE.

«Cada cop més països estan convençuts que s'ha de tancar un acord com abans millor», afirmaven les mateixes fonts mentre admetien que encara molts països estan en contra de la proposta. Malgrat que els líders europeus estan en ple debat sobre el certificat de vacunació, aquest document es podria fer servir, per exemple, com a complement a proves PCR per viatjar. Els 27, però, encara han de tancar els detalls d'una proposta que a hores d'ara topa amb l'oposició d'alguns països.

Com augmentar la producció i distribució de les vacunes?

A banda del certificat de vacunació, els líders europeus també aborden aquest dijous les restriccions als viatges a la UE, així com opcions per augmentar la producció i la distribució de vacunes per tal «d'accelerar» la campanya i assolir l'objectiu de vacunar el 70% de la població a l'estiu. La discussió a nivell de líders per augmentar la producció de vaccins arriba després de les polèmiques pels retards en les entregues de les farmacèutiques, principalment d'AstraZeneca, i després que Espanya, Bèlgica, Dinamarca, Polònia i Lituània hagin demanat més ajudes europees per accelerar la producció de vaccins.

Amb la reunió d'aquest dijous centrada en la pandèmia, els líders europeus abordaran qüestions de defensa i seguretat divendres, així com la relació amb els veïns del sud. Així, el secretari general de l'OTAN, Jen Stoltenberg, farà una intervenció davant els líders, que posteriorment abordaran com «reforçar» la relació amb els veïns del sud.