Cua de joves de Sitges per fer-se una prova de PCR en el marc d'un cribratge massiu

El CatSalut vol allargar el toc de queda: «S'han vist imatges de festes que fan por»

Gemma Craywinckel alerta que el ritme de baixada de contagis «s'ha aturat»

L'estiu no va començar de la millor manera a Catalunya. Després de la fi de l'estat d'alarma i el relaxament de gran part de mesures, així com la decisió de no fer obligatòria la mascareta a l'exterior, va arribar la cinquena onada

Tot just el 24 de juny, després de la vespra de Sant Joan, es va començar a doblegar la corba en una mala direcció. Un moment que començava la cinquena onada a Catalunya i arribava al punt màxim el 13 de juliol, quan van començar a millorar les dades amb un petit repunt abans d'acabar el mes.

Una situació que va provocar una decisió urgent de noves mesures per aturar l'avançament de la pandèmia. Una marxa enrere que va incorporar el toc de queda, restriccions en bars i restaurants o en esdeveniments culturals. 

El ritme de baixada de contagis «s'ha aturat»

Les noves mesures van arribant a poc a poc i se'n posen de noves cada setmana, amb el vistiplau del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Unes restriccions que han de ser aprovades i van canviant segons la situació epidemiològica al territori.

Una d'aquestes és el toc de queda. Per ara està programat en diversos municipis catalans fins al 19 d'agost, quan finalitza la resolució actual. La directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, té clara la seva postura davant d'aquesta restricció.

S'ha mostrat partidària d'allargar el toc de queda més enllà de la data fixada. A més de voler que es renovin el toc de queda «i altres coses», ha manifestat. El motiu és que assegura que veu imatges «esfereïdores» de festes i aglomeracions «que fan por», per exemple en restabliments de restauració a la tarda.

Tot i això, Craywinckel ha reconegut que els hospitals estan ara «una mica millor». Però ha apuntat que en els darrers dies s'han donat moltes oscil·lacions i per això encara «és poc fiable» la baixada.

També ha alertat que el ritme en la disminució de nous contagis que s'anava donant «s'ha aturat». I, tot i que no estan pujant, sí que es troben ara més estabilitzats.

La directora del CatSalut ha apuntat que la situació continua «sent complexa». A més, ha defensat la necessitat de restriccions perquè es va veure que només amb conscienciació no s'estava aconseguint aturar la cinquena onada.