Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un membre de la tripulació d’un vaixell que comprova el certificat digital COVID de la UE als passatgers.

Brussel·les demana que el passaport covid tingui data de caducitat

L'executiu europeu insta els estats a garantir l'accés a dosis de reforç abans que expiri el salconduit

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la petició del govern català per implementar el passaport Covid en més àmbits. Ara, Catalunya, es sol·licitarà per entrar a l'interior de bars i restaurants, gimnasos o centres esportius i a les residències de gent gran. Aquest s'afegeixen a l'oci nocturn. 

Una decisió que es prendrà a partir d'aquest divendres i s'allargarà, de moment, 15 dies a l'espera de l'evolució de la pandèmia al territori. 

Tot i això, des de Brussel·les, la Comissió Europea va un pas més enllà amb el certificat. I és que proposa que només tingui nou mesos de validesa. 

Caducitat del certificat per viatjar

La proposta és clara. La Comissió Europea ha demanat que aquest salconduit tingui «un període d'acceptació estàndard de nou mesos» i insta els estats a garantir l'accés a dosis de reforç abans que expiri. En aquest sentit, se suggereix limitar a aquest temps la validesa del certificat de vacunació contra la covid-19 per viatjar. 

L'eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, ha dit que «més enllà dels 9 mesos (el certificat) no es reconeixerà». Un límit que es vol posar perquè el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties estableix que la protecció davant d'infeccions disminueix a partir dels sis mesos de la segona injecció. 

En aquest sentit, la proposta de la CE preveu que hi hagi tres mesos addicionals per tal que les campanyes de vacunació es puguin «ajustar».

Brussel·les espera que els 27 donin llum verda a aquesta proposta i que entri en vigor a partir del 10 de gener. Si finalment s'aprova, els ciutadans que vulguin viatjar i tinguin caducat el passaport de vacunació hauran de rebre una tercera dosi de la vacuna o tornar a fer-se tests per demostrar que no estan contagiats de covid-19.

Aquesta proposta arriba un dia després que el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties recomanés posar una dosi de reforç per «reduir la transmissió del virus».

La recomanació de l'ECDC

L'ECDC suggereix l'ús de la tercera dosi en la població general, però prioritàriament els majors de 40 anys, com una mesura per reduir els contagis aquest hivern: «Podria reduir potencialment la transmissió en la població i prevenir més hospitalitzacions i morts».

Els estudis fets fins ara han detectat que, a partir dels sis mesos, els vacunats poden ser més vulnerables a la infecció de covid-19, però la vacuna els continua protegint de patir una malaltia greu.

L'eficàcia de la vacuna per evitar hospitalitzacions i morts «continua estable» (superior al 80%), segons la majoria d'estudis, almenys nou mesos després de completar la pauta completa, i només hi ha «un declivi modest» en persones grans o immune deprimides.