Un pacient semicrític ingressat a la Unitat de Monitoratge d'Urgències de l'hospital de Figueres

La comarca catalana amb més ingressos i morts per Covid aquest 2021

L'Alt Empordà ha registrat unes taxes d'ingressos i defuncions per coronavirus superiors a les de la demarcació de Girona i la resta de Catalunya

L'any 2021 no ha estat un any gens fàcil per l'Alt Empordà. Encara que la taxa de casos detectats de la malaltia hagi estat inferior, el territori ha registrat des del mes de gener fins a l'octubre taxes d'ingressos i defuncions per Covid-19 superiors  a les que s'han detectat a la demarcació de Girona o fins i tot a la resta de Catalunya.

Per cada 100.000 habitants, s'han calculat 5.918,36 casos i unes taxes d'ingressos i defuncions de 538,11 i 94,65% respectivament. Unes dades que superen a la demarcació de Girona, on els casos se situen en 6.387,33 i les taxes en 454,02 i 78,47%, i al conjunt de Catalunya, on els casos formen un total de 6.763,67, però que les taxes d'ingressos i defuncions han estat inferiors, amb 515,23 i 82,79 respectivament.

Menys proves de detecció

Gràcies a l'estudi realitzat per INDIKA, que ha analitzat les dades amb l'observatori social i cultural per a protegir l'Alt Empordà, es creu que el motiu d'aquest increment d'ingressos i defuncions es deu al fet que s'han fet menys proves de detecció  a la comarca.

Aquest fet, segons han explicat, es pot explicar a causa de les característiques sociodemogràfiques del territori.

Dos moments crítics

L'evolució dels nous ingressos a l'hospital de Figueres des de principis d'any fins al mes de setembre, ha fet arribar a la conclusió de què hi ha hagut dos moments en què els ingressos han augmentat dràsticament.

El primer va ser després de les vacances de Nadal de l'any 2020, amb 59 ingressats, mentre que el segon, es va produir després de la relaxació de les mesures al mes de juny, que va propiciar l'ingrés de 41 pacients.

Aquesta anàlisi també ha permès esbrinar que durant aquest any, l'hospital comarcal sempre ha tingut algun pacient ingressat per coronavirus, on la xifra més baixa va succeir a finals de juny amb dos ingressats.