Un arbre de Nadal amb una mascareta penjant-ne

El comitè científic que assessora el Govern català proposarà restriccions per Nadal

L'òrgan assessora la Generalitat de Catalunya i fa recomanacions per frenar l'evolució del coronavirus

Tensió màxima a les portes de les festes de Nadal. Els indicadors de la Covid-19 són pitjors cada dia que passa i Catalunya no és una excepció. Precisament les últimes dades del Departament de Salut han tornat a notificar un increment de 17 pacients més a les Unitats de Cures Intensives, que ja compten amb 281 ingressats. La positivitat, una de les dades que indica la bona o mala evolució de la pandèmia, també puja i ja és del 20,39%.

És evident que la vacunació ha fet que l'impacte al sistema sanitari hagi estat menor, ja que els contagis estan totalment descontrolats i sense una bona immunització de la població el panorama hauria estat molt probablement catastròfic. 

Així i tot, cal no perdre de vista la pandèmia perquè torna a estar en un moment crític. El cansament acumulat i unes dates especials han derivat en un relaxament de la població, totalment comprensible, i que ara mateix els experts veuen amb molta por de cara als àpats i trobades de Nadal.

Les recomanacions del comitè científic

És per això que, en una entrevista a Els Matins de TV3, Magda Campins, presidenta del Comitè Científic Assessor de la Covid i investigadora d'Epidemiologia i Salut Pública de la Vall d'Hebron Institut de Recerca, ha explicat que el Comitè Assessor de la Covid del Govern català té previst entregar un informe de recomanacions de cara a aquestes dates.

Els científics ho tenen clar: s'ha de minimitzar tant com es pugui les interaccions socials, augmentar el teletreball i accelerar la vacunació, amb l'administració de les terceres dosis. El comitè explica que les recomanacions de restriccions que faran al Govern estaran enfocades a «minimitzar interaccions sense posar en risc l'economia».

En definitiva, recordar el clàssic 'distància-mans-mascareta'. Recorden la importància de la ventilació en aquests dies festius i sobretot avaluar el risc-benefici de cada trobada.

Una dona passejant per Madrid amb la mascareta posada.
Es demana reduir el màxim les interaccions socials. | EP
 

Europa en alerta màxima

L'alarma s'ha estès a tot arreu. Els caps d'estat i de govern de la Unió Europa es reuneixen aquest dijous a Brussel·les per intentar coordinar mesures contra la Covid-19 davant l'augment de contagis causat per la variant Òmicron.

El Centre Europeu de Control de Malalties ja ha fet una crida i ha reclamat mesures «fortes» per reduir els contagis, ja que consideren que amb la vacunació no n'hi ha prou per frenar la variant Òmicron.

De moment, des de l'OMS han fet un comunicat demanant que la població es faci un test d'antígens o una PCR abans de les trobades de Nadal. En un comunicat, el director regional de l'OMS per Europa, Hans Kluge, ha avisat que el repunt de casos per la variant Delta i l'aparició de l'òmicron podrien «desbordar els sistemes de salut» ara que s'acosta aquest període de vacances.