Un home amb mascareta mirant per una finestra

Comunicat de Salut sobre la variant Òmicron: «El 20%»

Dilluns s'avaluarà un informe per decidir si s'apliquen noves restriccions

La variant del coronavirus Òmicron ha canviat de nou les regles del joc. Tothom s'esperava que aquest seria un Nadal molt més similar als 'd'abans', però fa només tres setmanes l'avís de la doctora Angelique Coetzee des de Sud-àfrica va trasbalsar tots els plans previstos.

La doctora Coetzee va ser qui va alertar les autoritats sudafricanes sobre la possible aparició d'una nova variant de coronavirus. Els anàlisis posteriors van ratificar les seves sospites i l'Organització Mundial de la Salut va declarar ràpidament la variant com a preocupant.

A partir d'aquí, la resta és història (present). Els casos de Covid-19 estan desbordats a Europa i al món i l'Estat espanyol, després d'aguantar inicialment l'embranzida gràcies a la alta taxa de vacunació, ha acabat rendint-se a la nova variant.

Les possibles restriccions per la nova variant

A Catalunya, el primer cas de la variant Òmicron es va detectar el 29 de novembre, tot i que no es va confirmar fins al 2 de desembre. En només dues setmanes s'ha estès molt ràpidament fins al punt que els contagis estan totalment disparats i cada cop la nova variant és més protagonista entre els positius.

La combinació de l'Òmicron —molt més transmissible— i la mobilitat del pont, va ser el mix perfecte per descontrolar la situació a les portes de Nadal.

El Departament de Salut ha fet un comunicat explicant que la nova variant ja és present al 20% de les mostres analitzades. El Comitè Científic Assessor de la covid-19 es reunirà aquest divendres a la tarda i entregarà a Salut un informe d'anàlisi i recomanacions que s'afegirà a la documentació que s'avaluarà dilluns per part de la comissió delegada en matèria de covid-19, que és la responsable d'analitzar les possibles decisions que es puguin desplegar en els pròxims dies.

L’escenari epidemiològic actual està determinat per l’increment de la variant òmicron. Aquest creixement ràpid fa que Salut reiteri la crida a la població a reforçar les mesures conegudes de protecció (mans, distància, mascareta i ventilació) i la vacunació d'aquelles persones que encara no ho han fet, especialment l'administració de la dosi de record al col·lectiu de majors de 60 anys.