Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani

El Homrani evidencia la mala gestió a Treball i Afers Socials, però descarta dimitir

El cessament de Ginesta i Iglesies duu implícit un reconeixement dels errors, però malgrat això El Homrani aguanta al càrrec

Les reiterades crisis de gestió durant la pandèmia que ha protagonitzat els darrers mesos el departament de Treball i Afers Socials van tenir aquest dilluns al vespre una sortida en forma de decisió contundent. El titular de la conselleria, Chakir El Homrani, va destituir Josep Ginesta com a secretari de Treball i Francesc Iglesies com a secretari d'Afers Socials i Famílies.

Els dos cessaments arribaven sota el pretext del Govern, que assegurava que la reestructuració té com a objectiu «reforçar amb noves perspectives» per als propers mesos, però era una evident resposta a la imatge cada cop més desgastada de Treball i Afers Socials després de diversos episodis de mala gestió durant la crisi de la covid. D'aquesta manera, doncs, per primera vegada hi ha un reconeixement implícit per part de Chakir El Homrani dels errors comesos des de la seva conselleria, però malgrat assumir-los, el conseller opta per quedar-se al càrrec en aquest tram final de la legislatura.

Una polèmica rere l'altra

La tasca del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha estat en el punt de mira en els darrers mesos. Primer, perquè a l'abril el Departament de Salut es va veure obligat a rellevar-li les competències en matèria de residències, davant el descontrol de la gestió de la pandèmia en aquests centres geriàtrics. Després, tot just al mes d'octubre, perquè el mateix conseller va ficar la pota en una entrevista a 'RAC1' assegurant que el teletreball era obligatori des de feia setmanes, cosa que va despertar les crítiques de diversos agents socials i econòmics i va obligar diversos membres del Govern, fins i tot del seu partit, ERC, a desmentir-lo.

Però la gota que ha fet vessar el got ha estat la polèmica de la setmana passada amb els ajuts als autònoms. No tan sols escassos —2.000 euros per persona, a un màxim de 10.000 autònoms quan a Catalunya n'hi ha vora 550.000—, sinó amb un criteri de repartiment que no tenia en compte l'equitat: es donava, simplement, als 10.000 primers a presentar sol·licitud a través d'un web col·lapsat des del primer minut.

El Homrani, en evidència

En aquests mesos, des de Treball i Afers Socials s'ha mirat de llençar la pilota a altres teulades, assegurant que el canvi de competències de les residències era per «prioritzar els criteris sanitaris» i que la polèmica dels ajuts als autònoms «era responsabilitat de la conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública». Aquest dilluns, però, l'evidència ha caigut pel seu propi pes, malgrat que els cessaments han estat per dos càrrecs subordinats i que El Homrani es manté com a conseller, en una decisió que sobta davant del reconeixement implícit dels errors.

La portaveu i secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ja apuntava fa uns dies que «no creia que fos el moment» perquè El Homrani dimitís, ja que la conselleria quedaria vacant atès que Pere Aragonès no té la facultat, com a vicepresident, de nomenar consellers. El partit, doncs, no defensava directament la gestió del conseller sinó que evitava demanar-ne la dimissió amb el pretext de les circumstàncies. Finalment, El Homrani aguanta malgrat que la seva decisió de cessar Ginesta i Iglesies evidencia la mala gestió de la conselleria que ell mateix encapçala.