Imatge d'una bombeta encesa penjant del sostre

Convoquen una protesta massiva aquest dissabte contra «l'estafa de la llum»

La representant del moviment de l'habitatge ha recordat que hi ha persones que han perdut la vida a causa de la pobresa energètica

Un centenar d'associacions, sindicats i col·lectius han convocat una protesta massiva en contra de l'escalada de preus dels subministraments, especialment l'augment d'un 44% de la factura de l'electricitat. La manifestació es durà a terme dissabte a les 18 hores a la plaça Universitat de Barcelona.

«Pujar la llum és condemnar a la pobresa cada dia a més persones»

Aquestes són les declaracions d'Iru Moner, secretari d'Acció Social de la CGT de Catalunya, en una roda de premsa celebrada aquest dijous. A part de la CGT, entitats com l'Aliança contra la Pobresa Energètica, la PAH o el Sindicat de Llogaters s'uniran a la manifestació per reclamar als governs mesures urgents per combatre aquest «abús» dins d'un mercat totalment controlat per les multinacionals elèctriques com podrien ser Endesa, Iberdrola o Naturgy.

L'estancament dels salaris en contra de l'augment dels preus

Mentre el preu del combustible ha pujat un 23%, la cistella bàsica d'aliments ha pujat un 15% i l'IPC d'octubre s'ha disparat al 5,5%, els sous i les pensions es mantenen estancades, fet que no permet tenir una vida digna, com ha assegurat Moner. «La precarietat laboral i la temporalitat fan que les famílies i les persones treballadores pateixin inseguretat a l'hora de preveure despeses imprevistes», ha afegit el secretari d'Acció Social de la CGT.

Els organitzadors han recordat que encara hi ha entre un 10 i un 15% de la població que viu en situació de pobresa energètica i també han aprofitat per acusar les administracions per «cedir davant l'oligopoli» i per proposar mesures «insuficients» per posar fi a aquesta situació.

La pobresa energètica ha generat greus conseqüències

«Ja està bé de morts per defensar un dret», ha lamentat la representant del moviment de l'habitatge Maria Antònia Castellana, que ha recordat que molts ciutadans han arribat a perdre la vida per culpa de la pobresa energètica.

L'organització fa una crica a sortir al carrer el pròxim dissabte per exigir una reducció i regulació dels preus, així com establir una protecció a les famílies en situació de vulnerabilitat.