Un assistent se sotmet a un test d'antígens en l'espai dedicat al cribratge massiu del festival Vida.

«És el moment més àlgid de la pandèmia»: Els CAP, més saturats que a la cinquena onada

Van registrar 60.000 visites per covid aquest dilluns, un 25% més que durant el pic de la cinquena onada

Les dades parlen per si soles. L'últim balanç del Departament de Salut ha notificat fins a 24.000 nous contagis en només 24 hores a Catalunya. També 31 defuncions (en dos dies) i l'augment del risc de rebrot totalment disparat fins als 2.526 punts, 497 més que en la jornada de dilluns. La variant Òmicron està desbordant totes les previsions i la incidència de la Covid-19 creix com l'escuma.

De nou ha estat un escenari perfecte perquè el virus es propagui: una nova variant molt més contagiosa i unes jornades d'alta mobilitat (amb el pont de desembre) i alta interacció amb les festes de Nadal, que han reunit amics i familiars arreu del territori.

Amb aquests dos factors, la Covid-19 no para de créixer i les mesures que el Govern de Catalunya va prendre fa uns dies sembla que, de moment, no estan fent gaire efecte.

El sistema sanitari torna a tensar-se

Qui rep directament les conseqüències d'aquesta sisena onada és de nou el sistema sanitari. Els hospitals veuen com els pacients ingressats i els crítics van pujant, malgrat que l'Òmicron és una variant molt menys letal i la majoria de la població està vacunada. Però amb aquest ritme de contagis és inevitable que els centres mèdics tornin a saturar-se.

L'atenció primària, com a primera barrera, centra les mirades ara mateix. Segons ha explicat la directora assistencial, Ariadna Mas, en una entrevista a RAC1, només aquest dilluns hi va haver 60.000 visites per Covid-19 a Catalunya, una dada que és un 25% més alta que en el pic de la cinquena onada. En aquell moment, el 12 de juliol, van ser unes 48.000 visites.

Les xifres d'aquesta sisena onada són un «rècord absolut» i s'espera que encara vagin a més després de les interaccions de Nadal. La conseqüència més immediata ha estat que els CAP estan totalment centrats en la Covid i només es mantenen visites a embarassades, nounats i situacions de més risc i no ajornables.

No anar al CAP si s'és positiu

Mas ha insistit que no cal anar al CAP si es dona positiu en un test d'automostra perquè «no aporta res» repetir la prova.

La directora ha demanat deixar les visites als CAP per als qui realment les necessiten. En aquest sentit, ha afegit que s'hi hauria d'anar si es té febre més alta de 38 durant tres dies o sensació d'ofec.

Mas ha posat en valor la tasca de l'atenció primària i ha recordat que també s'estan vacunant unes 90.000 persones al dia. Ha augurat que queden «dues setmanes fortes» però ha esperat que de la mateixa manera que el creixement ha estat explosiu, el decreixement també ho sigui. En una setmana, s'han fet 300.000 PCR i 280.000 tests d'antígens. Mas ha afirmat que, sens dubte, és el moment més àlgid de la pandèmia.