Imatge d'un hospital saturat amb malalts de coronavirus

La 5a onada no afluixa a Catalunya: baixen els hospitalitzats però hi ha 30 noves morts

Creix de nou el nombre de pacients crítics, i amb 588, es torna a les xifres del dilluns 2 d'agost | En canvi, surten 43 pacients de les plantes, que apropen la xifra d'ingressats al 2.000

Si alguna cosa està demostrant la Covid-19 en aquesta onada —de fet, en el mateix fet que s'hagi produït— és que el balanç  positiu d'un dia no és ni significa res més que això. Les xifres segueixen sent esborronadores, i encara que relativament millors que a una setmana, no hi ha gaire espai per al positivisme exacerbat. Si bé el balanç del departament de Salut d'aquest passat dijous deixava entreveure un inici de la baixada de l'ocupació Covid a les UCI, aquest divendres ha tornat a créixer, i s'ha tornat al nombre de pacients que hi havia dilluns.

Amb 588 crítics, es torna a les xifres del dilluns 2 d'agost

Així, després de dos dies de baixada, han ingressat a les unitats crítiques dotze pacients infectats de coronavirus, amb la qual cosa es passa de 576 a 588 persones ingressades en estat crític. Caldrà veure si s'assoleixen els 700 crítics que preveia el conseller de Salut. Però sigui com sigui, aquesta és la dada més preocupant  del registre que fa públic diàriament Salut, juntament amb la reproducció també diària de dues i tres desenes de defuncions. Aquest dijous han mort a causa del coronavirus trenta persones; ahir en van morir 35.

Els hospitals estan prop dels 2.000 ingressats

A diferència de la tendència a l'alça que avui es manifesta en els pacients crítics i de les defuncions, el que baixa, per quart dia consecutiu, és el nombre de pacients ingressats a les plantes  dels hospitals. Aquest divendres en són 43 menys, de manera que cada vegada s'apropa més la xifra dels 2.000 ingressats. En concret, actualment hi ha hospitalitzades 2.037 persones. Amb tot, les vacances dels treballadors de la sanitat s'estan respectant en línies generals, encara que les actuacions i operacions no essencials s'estan endarrerint.

En paral·lel, el departament de Salut ha declarat 2.856 nous contagis confirmats per PCR o TA, que situen el total des de l'inici de la pandèmia en 853.155. Així, aquesta xifra baixa respecte de la de dijous i manté una línia semblant a la dels dies passats, una línia que, encara que lentament, va baixant.

Els indicadors segueixen pel camí de baixada

Pel que fa als indicadors, tots ells continuen baixant tal com en les darreres setmanes, fet que demostra la baixada de la incidència en els contagis i en la seva detecció. La velocitat de propagació, l'Rt, baixa una centèsima més i se situa als 0,73 punts de mitjana al territori català. També baixa el  risc de rebrot, 49 punts, i comença a fregar els 500 punts (529). 

La incidènciaacumulada  segueix el mateix camí de baixada. L'acumulada en els últims catorze dies passa de 804,56 a 741,57 punts, i la de l'última setmana baixa una mica menys: passa de 314,04 a 285,25. Aquesta jornada la taxa de positivitat de les proves també ha baixat: l'11,57% de les proves que s'han fet la darrera setmana han donat positiu. 

Menys morts i menys ingressats

A les regions sanitàries del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, s'han registrat dues morts, una menys que ahir, ambdues al Camp. Pel que fa als contagis, se'n compten 263 més aquesta jornada, i el nombre d'ingressats  ha baixat de 151 a 147. Pel que fa als indicadors, destaca la positivitat de tan sols el 7,64% a les Terres de l'Ebre i la baixada persistent dels seus indicadors.

El risc de rebrot  hi cau 22 punts, fins a 293, mentre que en l'interval anterior era de 510. La incidència a 7 dies és de 154 i l'Rt baixa una centèsima i se situa en 0,69, per sota del registre de la setmana anterior, quan era de 0,82. A la regió sanitària del Camp, el risc de rebrot retrocedeix 43 punts, fins a 504, pels 820 de la setmana anterior. L'Rt es manté a 0,72, i la incidència a 7 dies és de 272. L'índex de positivitat de les proves diagnòstiques és del 12,54%.