Una dona passejant per Madrid amb la mascareta posada.

Ritme alarmant: La Covid-19 creix 3.300 nous casos a Catalunya i més ingressats

Alerten que si es manté aquest augment es podria arribar als 500 pacients crítics en setmana i mitja

Ja és una evidència. Hem entrat de ple a la sisena onada de coronavirus i el sistema sanitari torna a tensar-se just a les portes de les festes de Nadal. L'evolució no és bona i el ritme de creixement preocupant força, per la qual cosa ara mateix tots els escenaris de cara a possibles restriccions per Nadal estan oberts.

En les últimes dades s'han notificat més de 3.300 nous contagis en només 24 hores. Si mirem més enrere, en els últims 7 dies hi ha hagut 10.138 casos simptomàtics, una xifra que segons explica el compte Coronadades no es veia des del 4 d'agost del 2021. A tot això s'ha de tenir en compte que moltes persones decideixen no realitzar-se la prova perquè creuen que es tracta d'un refredat de l'època, ja que la vacuna alleugera els símptomes, pel que les dades encara podrien ser més elevades.

Amb aquest ritme de creixement la preocupació és evident i des del Comitè Científic Assessor del Govern creuen que es podria arribar als 500 pacients crítics en una setmana i mitja, una dada que podria marcar noves restriccions.

La pandèmia torna a estar descontrolada

Així doncs, el Departament de Salut ha declarat 65 ingressats més per covid-19 a Catalunya (1.078) i 5 crítics més a l'UCI (242). En paral·lel, l'Rt baixa dues centèsimes, fins a 1,20, mentre que el risc de rebrot puja 39 punts i és ara de 517. Salut ha declarat 3.385 nous casos confirmats per PCR o TA en les darreres 24 hores, que situen el total des de l'inici de la pandèmia en 997.603.

En les darreres 24 hores s'ha notificat un mort i el global des de l'inici de la pandèmia és de 24.203 defuncions. El 9,68% de les proves de la darrera setmana han donat positiu. La incidència acumulada a 14 dies puja de 403,13 a 441,50, mentre que a 7 dies puja de 214,74 a 239,50.

La presidenta del Comitè Científic Assessor del Govern, Magda Campins, ha alertat que ja hi ha hospitals que estan deixant d'atendre patologies per l'empitjorament de la pandèmia. Ha assegurat també que és molt important administrar ràpid la tercera dosi als majors de 60 anys.

D'altra banda, ha defensat que la vacuna en l'edat infantil és segura i que és recomanable tenint en compte la incidència elevada i la transmissió d'infants a adults. Campins ha insistit en desaconsellar els sopars de Nadal on s'ajuntin moltes bombolles.