Imatge d'un hospital saturat amb malalts de coronavirus

Un lleuger respir: Millora la situació de la Covid a Catalunya, però no les defuncions

Arribem a l'equador de la setmana amb menys de 500 crítics, 76 hospitalitzats menys i prop de 2.000 contagis | Les defuncions, però, continuen a l'alça

Per segon dia consecutiu, decreixen  les dades més preocupants i cabdals en l'evolució de la situació epidemiològica. El nombre de pacients crítics  ha baixat de 500 i els hospitalitzats a planta s'apropen als 1.500 gràcies a les baixades considerables de més de setanta persones.

Per contra, els indicadors  s'estan estancant, encara que segueixen baixant. Les morts  són el símptoma més negatiu: se'n continuen registrant a trentenes cada dia.

Al voltant de 30 morts diàries, prop de 200 cada setmana

Així és, aquesta és sens dubte la notícia del dia i la dada més preocupant des de fa setmanes. Els pacients amb Covid-19 ingressats a les unitats de cures intensives (UCI) i a planta van disminuint, encara que no consoliden molts dies consecutius de baixada i mantenen certa irregularitat. Però mentrestant, les defuncions, si no superen les trenta i assoleixen, inclús, la quarantena, s'hi apropen.

Així ho demostra el portal de dades Covid-19 del departament de Salut. Des dels finals del mes de juliol, es registren entre unes  25 i 40 morts diàries. Setmanalment, tal com ja va advertir TarragonaDigital, se'n compten vora les 200. Aquest dijous 19 d'agost la tònica no ha canviat: el balanç de dades de Salut registra 30 defuncions.

Baixada simbòlica de crítics: es baixa del límit dels 500

Les dades concretes d'aquest dijous pel que fa als hospitals  reflecteixen una baixada considerable de pacients ingressats a planta. N'han sortit 76 persones, i hi romanen  1.517, 200 menys que fa una setmana i més de 500 menys que en fa dues.

Pel que fa als crítics, encara que la baixada no és com la que es va viure aquest dimecres (17 pacients menys), és simbòlica. Amb cinc crítics menys, es passa de 504 a 499 pacients. Cal esperar que no es torni a superar la barrera dels 500, que el mateix conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va assegurar fa un mes que podria créixer fins als 700. Estava equivocat, afortunadament.

L'atenció primària ha detectat poc més de 2.000 contagis, tal com aquest dimecres. Són 2.019 casos, uns 400 més que el dimarts, que situen el total des de l'inici de la pandèmia en 878.507. La taxa depositivitat  dels tests Covid realitzats l'última setmana baixa respecte dels registres dels dos últims dies, i se situa al 7,98%.

Els indicadors epidemiològics, estancats

Pel que fa als indicadors, registren xifres molt semblants a les dels últims dies. Encara que baixen, ho fan lentament. La velocitat de propagació o Rt es manté per tercer dia consecutiu en  0,79 punts. Si obviem la pujada poc significativa, fa quatre dies, fins a 0,80, fa gairebé una setmana que l'Rt està estancada. La primera setmana del mes d'agost registrava 0,73 punts.

El risc de rebrot, per la seva banda, no ha parat de baixar, si bé cada vegada més lentament. Aquest dijous decreix tres punts i se situa a 272 punts. La incidència acumulada a 14 dies passa de 368,68 a 363,74, mentre que a 7 dies, baixa de 150,76 a 148,93.

Baixada de dades i indicadors a la demarcació de Tarragona

A la demarcació de Tarragona, les dades són positives respecte de les defuncions, ja que no se n'ha produït cap. Actualment, hi ha 110 pacients  ingressats, pocs menys que aquest dimecres, i s'han detectat 144 casos en les últimes hores. Pel que fa als indicadors, el ris c de rebrot se situa a 270 al Camp de Tarragona, després de baixar catorze punts, i a les Terres de l'Ebre, baixa a 211.

La velocitat de propagació se situa a 0,80 al Camp i a 0,75 a les Terres de l'Ebre. Els registres són molt favorables respecte de la setmana anterior, així com la incidència acumulada sobre 100.000 habitants. És de 142 al Camp i de 117 a les Terres de l'Ebre.