Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general d'una infermera mirant-se una màquina de filtració de sang.

La cinquena onada segueix impactant a Catalunya: 37 morts i més pressió als hospitals

Mentre que els contagis i els indicadors mantenen una evolució positiva i sostinguda, el nombre d'ingressats i pacients crítics segueix creixent i registren defuncions a desenes cada jornada

Si bé fa uns dies, entre el 29 i el 30 de juliol, semblava que s'havia assolit el pic d'hospitalitzats, la petita baixada i l'estabilització dels ingressats ha estat un miratge. El balanç del departament de Salut del diumenge comptava 79 ingressos, i el de dilluns, 65, fet que fa escalar el nombre de contagis fins als 2.292. El ritme creixent de pacients ingressats a les unitats crítiques tampoc s'atura, i les defuncions són, aquest diumenge, més d'una trentena.

En xifres concretes, aquest diumenge s'han registrat 37 defuncions, onze més que el dissabte, que deixen el total de morts per la Covid-19 a Catalunya en 22.704. En des anteriors s'havien lamentat fins a 43 morts en un sol dia. El nombre de pacients crítics aquest dilluns 2 d'agost creix en una desena, i són 577 els hospitalitzats a les UCI, vora un 25 per cent del total d'ingressats per Covid-19. Tot plegat, això sí, en una jornada en què es registren 1.495 contagis.

Evolució positiva i sostinguda en els contagis

Aquesta és una xifra prou inferior a la del balanç publicat aquest diumenge i que fa referència, també, al cap de setmana. Es comptaven 2.300 nous casos. Cal tenir en compte que els caps de setmana es detecten menys casos perquè es fan menys proves. Però en aquest sentit, ambdós nombres són relativament més petits que algunes de les xifres registrades aquesta setmana, fet que mostra una evolució positiva prou sostinguda. S'han arribat a detectar gairebé 6.000 casos diaris.

Tots els indicadors van consolidant la baixada

Els indicadors van disminuint cada dia més, amb la qual cosa evidencien, sobretot, la baixada dels contagis i no pas la permanència de la incidència als hospitals i, sobretot, de les morts diàries. Si bé en l'interval del 23 al 29 de juliol s'han registrat 230 defuncions i tant el nombre d'hospitalitzats com el de crítics han crescut, tant la velocitat de propagació com el risc de rebrot s'han continuat reduint.

L'Rt baixa aquest dilluns un parell de centèsimes més, tal com fa des del dia 24, i se situa en 0,76. El risc de rebrot també manté una reducció sostinguda i molt periòdica, d'entre cinquanta i seixanta punts diaris. Aquest dilluns baixa 56 punts i se situa als 671. La incidència acumulada a catorze dies decreix més que la d'una setmana: de 958 punts a 905. En canvi, la incidència a set dies baixa aproximadament trenta punts i es col·loca en 359.

Durant l'última setmana analitzada s'han fet 150.176 PCR i 99.587 tests d'antígens, dels quals el 13,78% ha donat positiu, inferior al valor de l'interval anterior (19,22%). La mitjana d'edat de les persones positives se situa en els 34,28 anys.

Un mort, deu ingressos i 177 contagis a la demarcació de Tarragona

A la demarcació de Tarragona els indicadors continuen per sota de la mitjana del país una jornada més, i s'ha registrat un mort. En concret, han mort ja entre el Camp i les Terres de l'Ebre 1.326 persones. Pel que fa als contagis, se n'han registrat 177 en les últimes vint-i-quatre hores, 16 dels quals a les comarques ebrenques. També creixen les hospitalitzacions: deu més, totes elles als hospitals del Camp.

Pel que fa als indicadors, que esmentàvem fa tot just un moment, tots disminueixen. Al Camp de Tarragona el risc de rebrot retrocedeix 42 punts, fins als 642, i l'Rt baixa dues centèsimes fins a 0,74. La incidència a set dies és de 343 punts, mentre que l'índex de positivitat dels tests és lleugerament superior que el de la mitjana. A les Terres de l'Ebre, el risc de rebrot cau 39 punts i se situa a 384. També baixa la incidència a set dies, fins a 201 punts, i l'Rt es queda en 0,75 després de baixar tres punts.