Imatge de diversos treballadors de la sanitat vestint-se amb EPIs.

Els hospitals s'apropen a la incidència de la Covid de l'inici de la cinquena onada

Des del dilluns, han sortit 130 pacients de planta, gairebé 40 de les UCI i han mort 129 persones | Amb els 1.690 pacients d'aquest divendres, se'n compten 9.000 aquesta setmana

Una baixada significativa de pacients ingressats a les unitats de cures intensives (UCI) i un lleuger repunt a planta són les dades que destaquen del balanç de Salut  d'aquest divendres. Alhora, són les que poden explicar amb més precisió la situació epidemiològicaen aquesta cinquena onada. Han sortit disset pacients de les UCI i n'han entrat nou més a planta. 

Evolució positiva als hospitals, però no pel que fa a les defuncions

Amb tot plegat, el balanç d'aquesta setmana des del dilluns és positiu pel que fa als hospitals, on es va consolidant la davallada de la incidència per la Covid-19. Des del dia 16, han sortit de planta 130 pacients, i actualment n'hi ha 1.526. Però encara més positiva és la baixada en el nombre de pacients crítics: aquests cinc dies, s'ha passat de 520 a 482, una xifra que fa gairebé un mes no es veia. Dels crítics, 344 necessiten intubació i 25 oxigenació per membrana extracorpòrea.

Així doncs, els hospitals es van apropant a les xifres de mitjan mes de juliol, quan l'explosió de contagis es va traduir en un augment progressiu d'hospitalitzacions i defuncions. Precisament, les defuncions, si bé se n'han notificat set menys que ahir, no evolucionen prou positivament. Aquest dijous han mort vint-i-tres persones, i el còmput dels cinc dies que portem de setmana és de 129.

La setmana passada, entre el 9 i el 15 d'agost, van morir 180 persones. En paral·lel, tal com demostra el portal de dades Covid-19 del departament de Salut, des dels finals del mes de juliol es registren entre unes vint-i-cinc i quaranta  morts diàries, i vora unes 200 setmanals. Tot i això, cal assenyalar que la tendència és a la baixa respecte de les últimes setmanes, però encara poc significativa.

Prop de 9.000 contagis entre dilluns i divendres

Aquest divendres s'han declarat 1.690 nous contagis de coronavirus confirmats per proves PCR o tests d'antígens. Són gairebé quatre-cents menys que dimarts, dimecres i dijous. El total de la pandèmia se situa als 880.197, dels quals 8.577 corresponen a aquesta setmana.

Pel que fa als indicadors epidemiològics, la baixada progressiva continua excepte a la velocitat de propagació, que creix una centèsima, fins als 0,80 punts. El risc de rebrot disminueix catorze punts, fins als 258, i la incidència  acumulada baixa lentament. En els catorze dies, passa de 363 a 341 punts, i en l'última setmana passa de 148 a 140. El 7,65% de les proves en la darrera setmana ha donat positiu.

Dades de vacunació

Catalunya ha administrat la primera dosi de la vacuna  contra el coronavirus a un total de 5.566.701 persones des que va començar la campanya de vacunació. D'aquests gairebé 5,6 milions, 4.946.327 ja tenen la pauta completa: s'ha immunitzat 58.285 persones en les últimes vint-i-quatre hores. En percentatges, el 70,4% de la població catalana està vacunada amb almenys una dosi de la vacuna, mentre que un 62,7% ja té la pauta completa de la vacunació.

Dues defuncions a la demarcació de Tarragona

A la demarcació de Tarragona, després d'una jornada sense cap defunció, aquestes últimes vint-i-quatre hores se n'han produït dues. A més, s'han detectat 146 nous casos de Covid. Als hospitals, la situació en termes generals es manté igual: han sortit dues persones dels hospitals del Camp de Tarragona, i n'han entrat dos més a les Terres de l'Ebre. En total, hi ha 114 persones ingressades, 96 de les quals al Camp.