Pla d'un cartell que indica l'accés a l'UCI de Vall d'Hebron

La Covid-19 perd terreny l'última setmana: menys crítics, menys ingressos i menys morts

Salut tanca la setmana del 16 al 22 d'agost amb 1.411 hospitalizats, 461 crítics i 10.890 contagis | En les últimes vint-i-quatre hores han mort vint persones

Conclusions més positives  que la passada setmana del 9 al 15 d'agost en l'últim balanç de dades epidemiològiques del departament de Salut. Les dades Covid-19 d'aquest dilluns 23 d'agost ofereixen l'últim registre de la setmana, referent a aquest diumenge, de manera que es pot veure l'evolució dels últims set dies. Aquest dilluns hi ha 59 pacients crítics i 145 ingressats a planta menys  que el dilluns dia 16.

Si més no, les dades concretes del balanç d'aquest dilluns mostren un creixement significatiu  de pacients hospitalitzats a planta. Si bé diumenge els hospitals tenien 1.383 pacients, avui dilluns en tenen 38 més, un total de 1.411. Tanmateix, les unitats de cures intensives acumulen set dies de descens i concentren 461 persones, cinc menys que el dia anterior. En paral·lel, s'han notificat 632 nous contagis confirmats per PCR o TA, que situen el total des de l'inici de la pandèmia en 883.388.

Així, aquesta setmana, entre el dia 16 i el 23 d'agost, s'han produït 10.890 contagis, prop de 900 menys que l'anterior interval. Pel que fa als  indicadors epidemiològics, tots mantenen la tendència a la baixa, excepte de la velocitat de propagació, que després de dues setmanes d'ascens progressiu, aquest dilluns ha crescut una centèsima i s'ha situat als 0,82 punts.

Dades provisionals: 168 morts aquesta setmana, vint menys que l'anterior

La setmana del 9 al 15 d'agost van morir 188 persones segons l'última actualització de dades del departament de Salut. De fet, en les últimes setmanes han mort al voltant de vint-i-cinc o trenta persones cada dia, i inclús s'ha fregat les quaranta defuncions. Si més no, el ritme també va baixant en aquest sentit, i en algunes jornades els registres han baixat de la vintena de morts.

Aquest mateix dissabte, tan sols van morir set persones. I així, amb les 20 defuncions  del balanç d'aquest dilluns, aquesta setmana s'han produït 168 morts, vint menys que la setmana anterior. Tot i això, cal tenir en compte el caràcter provisional  de les dades sobre defuncions, ja que s'actualitzen sovint, tant les dels dies immediatament anteriors com de setmanes enrere. 

Dades cada vegada menys inflades: contagis, hospitals i defuncions

Així doncs, l'impacte de la cinquena onada es va notant de manera cada vegada més aigualida, i es tradueix en nombres menys inflats en els diversos registres. D'entrada, els contagis  han anat baixant en paral·lel als indicadors epidemiològics, encara que tots aquests no estan en xifres encara positives i no permeten oblidar la precaució. A posteriori, els hospitals  es van apropant a les xifres de mitjan mes de juliol, quan l'explosió de contagis es va començar a traduir en un augment progressiu d'hospitalitzacions i defuncions.

Si més no, encara hi ha més de 1.400 persones hospitalitzades, de les quals prop d'un terç són pacients crítics. Per últim, és en les defuncions  diàries on ara ja sí que s'està notant un progressiu, lent i ni molt menys definitiu descens. Així, les dades permeten extreure interpretacions i conclusions provisionals, que es poden resumir en una baixada sostinguda que es trenca aleatòriament amb augments sobtats de pacients crítics o ingressats a planta, i amb morts que encara es compten a cabassos.

L'Rt creix una centèsima, mentre que la resta d'indicadors continuen amb la baixada suau

Pel que fa als indicadors epidemiològics, tots mantenen la mateixa tendència a la baixa, amb l'excepcional evolució a l'alça, encara que suau, de la velocitat de propagació. Després de quinze dies de pujada des que se situà a 0,73 punts, l'Rt creix en el balanç d'aquest dilluns una centèsima i se situa a 0,82 punts. Tota la resta d'indicadors disminueixen  en la mateixa línia que ho han anat fent.

El risc de rebrot baixa aquesta jornada nou punts i se situa als 225 punts, 84 menys que fa una setmana. La taxa de positivitat també disminueix, i passa del 7,18% al 7,06%. La incidència acumulada també baixa. La incidència  dels últims set dies decreix quatre punts, dels 126,83 als 122,57, i l'acumulada durant els últims catorze dies passa de 305,37 a 291,30 punts.