Un arbre de Nadal amb una mascareta penjant-ne

Catalunya arrenca Nadal amb 20 ingressats crítics més, 21 morts i 15.030 nous positius

Les dades tornen a mostrar la preocupant situació en què ens trobem

Les festes de Nadal ja són aquí. Aquest divendres, 24 de desembre, és el dia en què donem el tret de sortida a un període de reunions familiars i amb amics amb la nit de Nadal, Nadal i Sant Esteve. Seran tres dies intensos en què qualsevol mesura que es prengui per evitar contagis marcarà l'evolució de la pandèmia en els pròxims dies.

Catalunya arrenca les festes amb un darrer balanç molt dolent. De nou s'ha incrementat substancialment la pressió als hospitals catalans, els contagis estan totalment descontrolats i s'ha hagut de lamentar un gran nombre de defuncions.

No serà un Nadal agradable per a ningú, però hi haurà moltes persones que encara el passaran pitjor. La incidència d'aquesta sisena onada és tan alta que ha obligat els governs d'arreu a prendre mesures, més o menys dures. Catalunya des d'aquesta mitjanit ja té en marxa les noves restriccions, entre les quals hi ha el toc de queda des de la una de la matinada fins a les sis del matí, i el límit de 10 persones reunides, a banda de reduccions d'aforament en restauració, entre d'altres.

Un últim balanç preocupant

Aquestes mesures volen evitar que la situació després de festes sigui insostenible. De moment, l'últim balanç torna a ser força negre. El Departament de Salut ha declarat 15.030 nous contagis en només 24 hores a Catalunya, així com 15 persones hospitalitzades més (1.359 en total), 20 pacients crítics nous a les UCI (376) i 21 noves defuncions per coronavirus (24.434 acumulades).

La majoria dels indicadors va a l'alça. El risc de rebrot augmenta 1,20 punts més i se situa als 1.264. La velocitat de propagació del virus baixa lleugerament fins a l'1,33, i la incidència acumulada a 14 dies és de 978. El percentatge de positivitat en els últims set dies puja al 12,21%.