Imatge d'un hospital saturat amb malalts de coronavirus

Pel bon camí: Els indicadors de la Covid-19 a Catalunya mostren llum al final del túnel

Les xifres retrocedeixen, tant pel que fa als crítics, als contagis i a les defuncions, encara que en les últimes vint-i-quatre hores han ingressat 25 persones a planta

La Covid-19 retrocedeix cada dia més a Catalunya. Aquest dilluns, el balanç diari del departament de Salut de consolida la baixada de les xifres i les dades de l'última setmana, en què s'ha aconseguit baixar del miler de persones hospitalitzades, els indicadors han baixat i els contagis s'ha vist que cada vegada són menys. Tot i això, l'excepció són els ingressos hospitalaris a planta, que han crescut.

En les últimes vint-i-quatre hores han entrat 25 persones més a les plantes dels hospitals catalans a causa de la Covid-19. D'aquesta manera, després de la baixada de 986 a 932 hospitalitzacions del 2 al 3 de setembre i de l'entrada d'una desena de pacients més el dia 4, aquest dilluns hi ha 959 persones ingressades. De totes elles, un 33,7%, 324 pacients, són a les unitats de cures intensives (UCI). En comparació a fa set dies, hi ha 163 pacients menys, 64 d'ells crítics.

L'evolució positiva es va percebent en els registres de defuncions diàries

El nombre de defuncions diàries és una d'aquelles dades epidemiològiques que s'ha d'agafar amb pinces, ja que els balanços diaris en solen sumar algunes no registrades els dies previs. Així, si es consulta el portal de dades del CatSalut, s'evidencia la baixada progressiva en el nombre de persones mortes cada dia.

Si bé cal confirmar les dades dels tres últims dies, la resta de la setmana no s'han superat les setze morts. Aquest dilluns es registren catorze defuncions.  Entre el 27 d'agost i el 2 de setembre s'han declarat 75 defuncions, mentre que la setmana anterior se'n van notificar 117. 

Els contagis baixen i fan baixar els indicadors

Pel que fa als contagis, si bé el cap de setmana se'n solen declarar menys, la xifra és especialment baixa, i més petita que la de fa una setmana. Aquest diumenge s'han detectat i confirmat 316 nous contagis amb proves PCR o tests d'antígens, amb la qual cosa el total des de l'inici de la pandèmia és de 897.507 contagis. En aquest sentit, en el període entre el 27 d'agost i el 2 de setembre se n'han notificat 4.738, gairebé 3.000 menys que sota en l'interval anterior, quan se'n van declarar 7.410.

Així, amb aquesta baixada generalitzada, els indicadors epidemiològics segueixen la mateixa línia. La velocitat de propagació s'apropa als 0,73 punts a partir dels quals va començar un ascens fins a més enllà dels 0,85 punts. Ara mateix, se situa als 0,75 després de baixar una centèsima. Una baixada que també viu el risc de rebrot, que s'apropa als 100, límit del perill alt. Es troba als 111 punts.

En paral·lel, el 3,85% de les proves en la darrera setmana ha donat positiu. La incidència acumulada a catorze dies passa de 167,07 a 155,90, mentre que a set baixa de 66,06 a 60,81.

Una defunció a la demarcació de Tarragona

Les dades epidemiològiques a la demarcació de Tarragona  milloren pel que fa als indicadors, però no es mouen als hospitals i se suma una defunció al Camp de Tarragona. Positiu, en canvi, és el nombre de tan sols 31 nous casos detectats aquest diumenge. 

Al Camp de Tarragona el risc de rebrot baixa tretze punts i se situa als 91, mentre que l'Rt recula significativament, sis centèsimes, i baixa fins als 0,70 punts. La incidència a set dies és de 48. A les Terres de l'Ebre, el risc de rebrot baixa quatre punts i se situa als 80, mentre que la incidència acumulada l'última setmana és de 40 punts. L'Rt cau una centèsima fins a 0,79, per sobre del registre de la setmana anterior, quan era de 0,68.