Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Personal sanitari a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, a l'UCI

La covid-19 segueix frenant a Catalunya: baixa el risc de rebrot

Es declaren 569 nous casos de covid-19 a Catalunya i 26 morts

Personal sanitari a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, a l'UCI
Salut ha informat que el risc de rebrot baixa de nou a Catalunya. | Europa Press

La velocitat de propagació de la covid-19 a Catalunya, l'Rt, es manté a 0,93 i el risc de rebrot baixa 9 punts fins a 202, segons el darrer balanç del Departament de Salut. En paral·lel, la incidència a 14 dies disminueix una mica i passa de 232,07 a 223,23. S'han declarat 569 nous casos confirmats per PCR o TA, amb un total de 525.440. El 4,62% de les proves de la darrera setmana ha donat positiu. S'ha informat de 26 noves morts i el total és de 20.876 en tota la pandèmia. Hi ha 1.640 pacients ingressats als hospitals, 46 més, i 497 a l'UCI, vuit crítics menys que fa 24 hores. Hi ha 571.119 vacunats amb la primera dosi (+1.157) i 204.931 amb la segona (+347).

Cementiris de Barcelona registra un 20% més de serveis d'enterrament i cremació el 2020 per la pandèmia

En un altre ordre de coses, però encara en relació amb la pandèmia, els cementiris de Barcelona han fet un 20% més de serveis d'enterrament i de cremació el 2020, en comparació amb el 2019. En concret hi va haver 17.191 serveis, pels 14.304 de l'any anterior. L'impacte de la crisi del coronavirus es va fer notar especialment durant el mes d'abril, quan es va arribar als 3.472 serveis, les xifres més elevades de tot el 2020 i que suposen gairebé el triple respecte l'abril del 2019, quan van fer-se 1.232 serveis de inhumació o incineració. Miquel Trepat, director general de Cementiris de Barcelona, afirma a l'ACN que «ningú recorda un període d'aquesta intensitat» i explica com els treballadors van fer mans i mànigues per garantir el funcionament d'un servei essencial en un context «absolutament inèdit».

Les dades de Cementiris de Barcelona —que inclouen els nou cementiris de la ciutat— mostren que, de mitjana, l'any passat es van fer 47 serveis diaris, mentre que durant l'any prepandèmia la mitjana diària era de 39. El període entre el març i el maig, amb l'estat d'alarma ja en vigor, va ser «terrible» segons Trepat.

Coordinació amb els hospitals

«En molts casos, els espais que els hospitals tenen habilitats per als difunts fins que arriben les funeràries es col·lapsaven», indica. Per això, diu, de seguida van ser conscients que era molt important garantir que l'activitat als hospitals no s'aturés. «Els hospitals s'havien de dedicar a atendre els malalts i intentar salvar vides», explica, per això calia garantir que el moviment dels cossos dels difunts no entorpia el ritme de treball i les dinàmiques dels centres sanitaris.

«En un moment de molta demanda de llits era important garantir la continuïtat del servei», comenta. Amb aquest objectiu, pocs dies abans de l'estat d'alarma Cementiris de Barcelona i les principals funeràries a la ciutat van començar a coordinar-se amb la xarxa sanitària i a monitorar cada dia les xifres perquè els hospitals no perdessin «temps, esforços o recursos» en una altra cosa que no fos atendre els malalts. Els mesos de març, abril i maig del 2020 l'empresa va fer 6.632 serveis, pels 3.574 del 2019. «Van ser dies molt intensos», recorda Trepat, que defensa que són un sector essencial i que la funció que fan també té un caràcter sanitari.