Pirocumulonimbus: el fenòmen que va obligar a retirar els Bombers de l'incendi de Santa Coloma de Queralt

Catalunya, declarada zona catastròfica

El govern espanyol anuncia «mesures i ajuts» per a les comunitats autònomes afectades: Catalunya i 12 més

Aquest està sent un estiu complicat pel que fa als incendis a Catalunya. Les altes temperatures, sumat a algunes imprudències en diverses ocasions, han fet estralls al paisatge català amb diversos focs destacats arreu del país. Les flames vistes a l'Empordà o a la Conca de Barberà han estat algunes de les protagonistes de l'actualitat estival. Ara, els incendis tornen a ser notícia, però no perquè se n'hagi originat cap de destacat, sinó perquè els afectats d'aquest estiu podran rebre ajudes.

Qui facilitarà aquestes ajudes? El govern espanyol, que aquest dimarts, dia 24 d'agost, ha decidit declarar Catalunya, i 12 comunitats més, zona catastròfica pels incendis d'aquest estiu. Així s'ha acordat en el dia d'avui, en el primer Consell de Ministres del nou curs polític. Així doncs, 13 comunitats de l'estat han estat declarades zones afectades greument per una emergència de protecció civil (ZAEPC).

Tal com ha explicat en roda de premsa la portaveu i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, «han estat situacions molt dramàtiques i manifestem la sensibilitat del govern». Per aquest motiu, ha exposat que les 13 comunitats afectades es podran beneficiar de diverses «mesures i ajudes» que serviran per «pal·liar tant els danys personals com materials» dels afectats.

Des de l'executiu central apel·len a la «solidaritat interterritorial» per prendre aquesta decisió, que consideren totalment «justificada» a causa de la «magnitud» de les catàstrofes. Així doncs, segons han anunciat, les comunitats afectades rebran ajudes destinades a administracions municipals i persones físiques i jurídiques. Ho faran tan bon punt s'hagi fet «una estimació definitiva dels perjudicis» que han ocasionat els focs.

A banda d'anunciar les mesures, la ministra Rodríguez també ha volgut reconèixer la tasca que fan els professionals dels serveis d'emergències que es dediquen a la prevenció i extinció d'incendis. 

Les comunitats afectades pels incendis i que han estat declarades zona catastròfica

Més enllà de Catalunya, el govern espanyol ha anunciat que la resta de comunitats autònomes que han estat declarades zona catastròfica són les següents. Castella i Lleó, Andalusia, Aragó, Canàries, Castella - La Manxa, el País Valencià, Extremadura, les Illes Balears, La Rioja, Madrid, Navarra i el Principat d'Astúries.