Imatge de diverses persones amb mascareta passejant pel centre de Reus

Les 4 fases de la desescalada: el dia que podrem ser 10 i el que podrem marxar en cap de setmana

Cada tram tindrà una durada de 15 dies

Tal com ha anunciat el Govern, aquest pròxim dilluns 23 de novembre començarà la desescalada de les mesures restrictives de la pandèmia de la Covid-19. El departament de Salut i Interior ha recordat en els darrers dies que el desconfinament es farà de manera pausada per tal de no repetir l'error de retirar de la nit al dia, tal com va passar per Sant Joan, totes les mesures. Una decisió que encara estem pagant en l'actualitat.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Tot i seguir en un moment de risc epidemiològic molt alt, la Generalitat preveu un pla de desescalada dividit en quatre trams diferents de quinze dies. Però quines són les restriccions de cada tram? Això és el que preveu l'esborrany elaborat pel Govern.

El primer tram de la desescalada: del 23 de novembre al 6 de desembre

La primera fase del pla de desescalada tindrà lloc a partir del 23 de novembre arreu del país. A partir d'aquesta data i durant 15 dies, es preveu que la restauració pugui reobrir al 30%, tant en terrasses com a l'interior, amb bona ventilació natural o forçada. L'horari establert és entre les 6.00 hores del matí i les 17.00 hores de la tarda. A les universitats es manté la docència teòrica en format virtual i les extraescolars segueixen tancades.

Pel que fa a la mobilitat, es manté el tancament perimetral de Catalunya i el municipal de cap de setmana, així com el toc de queda. Les reunions segueixen sent de sis persones corresponents a una bombolla de convivència habitual. També continua el 30% en actes religiosos i cerimònies civils, però amb un màxim de 200 persones. On sí que incrementa l'aforament és al sector cultural. Els cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts podran obrir al 50%, amb un límit de 600 persones, el mateix que els museus i sales d'exposicions.

En l'apartat del comerç, es manté el 30% en les botigues de menys de 800 metres quadrats. Les més grans han de continuar reduint la superfície màxima de venda fins aquesta xifra. Els centres comercials segueixen tancats excepte els comerços de primera necessitat o els locals que tinguin accés directe des de la via pública.

En els esports, les instal·lacions a l'aire lliure reobren al 50%, també les piscines encara que estiguin en recintes tancats. Es permet la pràctica esportiva federada no competitiva en equipaments a l'aire lliure. Les activitats, excepte les federades, es podran fer amb un màxim de 6 persones.

 

Segon tram: del 7 al 21 de desembre

Del 7 de desembre al 20 de desembre, sempre que les dades epidemiològiques permetin canviar de fase, hi haurà el segon tram. En aquest punt la restauració pot obrir al 50%, i cinemes, teatres i sales de concerts ho podrien fer al 70%. Per a la resta de sales, l'aforament es preveu del 50%, amb un màxim de 500 persones. Els museus i sales d'exposició també seguirien a la meitat d'aforament. Un canvi important és el del confinament de cap de setmana, que passaria a ser comarcal. Es manté el tancament perimetral de Catalunya i el toc de queda.

En el comerç, les botigues podrien obrir al 50%. Les més grans de 800 m2 podrien recuperar tot l'espai sempre que mantinguin l'aforament a la meitat, però els centres comercials encara seguirien tancats. Pel que fa a l'esport, la segona etapa preveu la reobertura de gimnasos al 50% sense vestidors. A més, s'obren les extraescolars no reglades amb un sol alumne. Les reunions es mantenen en 6. L'aforament en actes religiosos passa al 50%, amb un màxim de 500 persones.

Tercer tram: del 21 de desembre al 3 de gener

En una tercera fase, les trobades ja poden ser de 10 persones corresponents a un màxim de dues bombolles de convivència habituals o una bombolla ampliada. El confinament de cap de setmana depassa ja la comarca i funciona per àrees, sempre que estiguin en la mateixa fase. La restauració pot ampliar l'horari fins a les 21.00 hores.

Els museus podrien obrir al 70%, el mateix que cinemes, teatres i sales de concerts (màxim 700 persones). Els centres comercials poden tornar a obrir al 30%, i l'esport passa a un 70% d'aforament en exterior, mantenint el 50% en l'interior. Cal recordar que en aquest tram viurem les Festes de Nadal i esdeveniments com Cap d'Any on hi haurà el toc de queda i seguirem convivint amb les restriccions.

Quart tram: a partir del 4 de gener

Els canvis de la quarta fase inclouen recuperar el 100% de la presencialitat al batxillerat i cicles formatius, així com obrir totes les extraescolars i l'educació en el lleure. S'elimina el confinament de cap de setmana, però es manté el tancament perimetral de Catalunya i el toc de queda.

La cultura es queda en el 70%, però el màxim de persones en una sala pot arribar a les 1.000. Es recuperen les competicions esportives. Els centres comercials podran reobrir al 50%, excepte zones comunes. Es poden aplegar un màxim de 1.000 persones en actes religiosos i cerimònies civils. En tot aquest pla, la docència teòrica a la universitat es manté de forma virtual. També és de moment permanent el toc de queda  i el tancament perimetral.

La desescalada podria adoptar diferents velocitats al territori

El Govern ja va anunciar que la desescalada podria ser asimètrica i aplicar-se a diferents velocitats al territori. La intenció és que el pla es pugui enllestir i presentar el dijous. L'esborrany, al qual ha tingut accés ACN, pot patir modificacions i no és definitiu El document deixa clar que les quatre etapes del pla de reobertura es reavaluaran territorialment cada 15 dies.

En funció dels resultats es decidirà si es continua amb el pla (si l'Rt segueix per sota de 0,9 i els nous ingressos setmanals van a la baixa), si es prorroguen les mesures vigents (si l'Rt està entre 0,9 i 1 i s'estabilitzen els nous ingressos), o bé si es revisen les restriccions aplicades (Rt per sobre d'1 i increment d'ingressos setmanals).