Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà de la consellera de Salut, Alba Vergés, durant la roda de premsa, el 16 de juliol

Una desescalada per regions sanitàries o al compàs que marqui Barcelona?

Des de Salut es defensava, durant la primera onada, una desecalada adaptada a la realitat de la pandèmia a cada zona del país

Pla mitjà de la consellera de Salut, Alba Vergés, durant la roda de premsa, el 16 de juliol
La consellera de Salut, Alba Vergés, en una imatge d'arxiu. | ACN

El proper dilluns, 23 de novembre, és el dia escollit pel Departament de Salut per iniciar la desescalada posterior a la segona onada del coronavirus a Catalunya. El pic de contagis d'aquesta segona fase de la pandèmia sembla superat, segons les dades diàries de la Generalitat de Catalunya, tot i que la pressió assistencial encara s'ha de reduir més, en especial a les UCI, on encara hi ha una elevada ocupabilitat per part de persones malaltes de coronavirus.

Amb tot, però, aquest dimarts, 17 de novembre, s'han conegut els detals de les quatre fases que preveu la Generalitat en la desescalada, a la primera de les quals hi arribarà el país en ple el proper dilluns. S'espera que cadascuna d'elles tingui una durada de 15 dies, de manera que si tot va bé, es passarà a la segona fase el 7 de desembre; a la tercera fase el 21 de desembre; i a la quarta, el 4 de gener.

Progrés de fases per regions o amb Barcelona marcant el pas?

Una de les grans incògnites del pla, entre moltes altres —aquest dimarts tan sols s'ha produït una filtració, que haurà de ser confirmada per Salut aquest dimecres o dijous—, és la manera com s'avançarà a les següents fases, és a dir, si els territoris es dividiran en comarques o regions sanitàries per anar passant a la segona, tercera i quarta fase —o per quedar-se a la fase anterior, en cas que els indicadors empitjorin—, o bé la transició es farà amb tot el país en bloc.

En cas que s'opti per aquesta darrera opció, sembla evident que Barcelona marcaria el compàs de la resta de Catalunya a causa de la seva elevada població i densitat: els indicadors a la capital del país condicionarien la resta de regions sanitàries, amb molts menys habitants i densitat de població i, per tant, on es podria ser més lax en el progrés de fases previst en el pla de desescalada.

Si fos així, Salut entraria en una flagrant contradicció, després de defensar durant la primera onada, durant l'estat d'alarma i el comandament únic del ministeri de Sanitat, una aplicació de mesures adaptada a la realitat de la pandèmia a cada territori. Ara, caldrà veure si en la desescalada que gestionarà el Govern s'aplica o no l'exigència que, a la primavera, es va fer a l'executiu central.