Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un grup de nens a l'entrada de l'escola Sant Pau de Figueres

Crides a la desobediència i mobilitzacions per la sentència del Suprem sobre el català

La sentència del TS posa a la corda fluixa el model d'immersió lingüística a les escoles amb l'obligatorietat del 25% de classes en castellà

Les reaccions no s'han fet esperar. La polèmica sentència del Tribunal Suprem que obliga les escoles de Catalunya a realitzar un 25% de les classes en castellà ha despertat polseguera a la comunitat educativa i també en l'àmbit polític. La decisió del TS fulmina l'històric model d'immersió lingüística a l'ensenyament català en un moment en què l'idioma es troba ja de per si a la corda fluixa.

Així doncs, ja hi ha hagut diverses crides a desobeir la sentència, fins i tot des del Departament d'Educació. El conseller Josep Gonzàlez-Cambray ha enviat una carta als docents on els insta a no fer «cap canvi». Per la seva banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha exigit al govern espanyol que es «comprometi» a defensar la immersió lingüística a Catalunya.

Aragonès ha afegit que l'escola catalana «no es pot posar en qüestió» i ha avisat a l'executiu espanyol que no pot ser «còmplice» d'un possible «retrocés». «És imprescindible que l'Estat surti en una clara defensa del model lingüístic i es comprometi a fer costat a l’ampli consens que hi ha a Catalunya», ha reiterat.

Crida a la mobilització per defensar el català

Mentrestant, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha convocat aturades de classes als instituts del país aquest divendres en contra de la decisió del Tribunal Suprem (TS) sobre el català a les aules. El sindicat ha fet una crida a desobeir aquesta decisió, que desestima el recurs presentat pel Departament d'Educació i confirma la sentència que estableix un 25% del castellà a les aules. El SEPC alerta que el català «corre perill» i demana no normalitzar els «atacs» a l'escola pública catalana. «Sense català no hi ha escola», defensa el SEPC.

D'altra banda, el sindicat USTEC ha fet una crida a desobeir la decisió del Tribunal Suprem de rebutjar el recurs del Departament d'Educació i confirmar la sentència que avala un 25% de castellà a les aules. La portaveu del sindicat, Iolanda Segura, ha rebutjat que es vulgui imposar un model d'escola «a cop de sentència».

Ha afegit que és a la Generalitat, i en concret al Departament d'Educació, a qui correspon establir aquest model. Ha defensat també que la immersió lingüística no segrega sinó que cohesiona la societat i iguala les oportunitats dels alumnes. El sindicat ha exigit però a Educació que modifiqui la normativa perquè la defensa d'aquest model sigui més clara i doni totes les eines necessàries als centres educatius.

El castellà s'aprèn sol

La portaveu ha valorat que el castellà s'aprèn sol i que la llengua que necessita preservar-se és el català, ja que hi ha alumnes que si no l'aprenen als centres educatius no l'aprendran mai.

Sobre l'aplicació de la decisió del tribunal, ha valorat que la nova llei educativa espanyola, la LOMLOE, "avala" que la llengua vehicular de Catalunya és el català. Tot i això, no ha descartat que hi hagi famílies que, amb la decisió del Suprem a la mà, presentin noves denuncies.