La sirena d'un vehicle dels Mossos d'Esquadra encesa

Detingut un membre dels Castellers de Barcelona per vuit suposats delictes d'abús sexual a menors

L'home ha passat aquest dimarts a disposició judicial i ha quedat en llibertat amb càrrecs | L'entitat el va expulsar quan va tenir coneixement dels fets

Els Mossos d'Esquadra van detenir aquest dilluns un membre dels Castellers de Barcelona per vuit suposats delictes d'abús sexual a menors, segons ha confirmat avui la policia catalana. La investigació que ha provocat la detenció de l'home es va iniciar el passat mes de febrer, després de la denúncia de les víctimes. El detingut, després de passar a disposició judicial aquest dimarts a Barcelona, ha quedat en llibertat amb càrrecs.

Per la seva banda, els Castellers de Barcelona han explicat en un comunicat a les xarxes socials que aquesta persona va ser expulsada de manera «cautelar i immediata» tan bon punt la Junta va tenir coneixement dels fets a l'espera d'aclarir-los. L'entitat castellera ha afegit que ha acompanyat totes les persones afectades pels fets i que està treballant «per protegir la canalla i evitar possibles futures situacions».

Col·laboració amb la Unitat Funcional d'Abusos a Menors de Sant Joan de Déu

Segons el text que han fet públic els Castellers de Barcelona, després de rebre les primeres informacions del «possible comportament inadequat i d'abusos» es van posar en contacte amb la Unitat Funcional d'Abusos a Menors (UFAM) de l'Hospital Sant Joan de Déu per derivar els possibles casos a especialistes. Paral·lelament van contactar amb la Fundació Vicki Bernadet per rebre assessorament respecte a les accions a emprendre. D’altra banda, «les persones majors d'edat afectades» van ser posades en contacte amb l'Associació d'Assistència a Dones Agredides Sexualment (AADAS).

Finalment, continua l'entitat castellera, els professionals de la UFAM van considerar que hi havia indicis d’abusos i van actuar d’ofici denunciant el cas a la Fiscalia. En aquest sentit, els Castellers de Barcelona han anunciat també que estan treballant en un protocol que permeti evitar situacions com aquesta «en un espai tan específic com és el món casteller». També s'ha fet un treball amb els tècnics de canalla perquè rebin formació en prevenció, alhora que se'ls «exigeix» tenir el Certificat de Delictes de Naturalesa Sexual en negatiu.