Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Vista panoràmica d'un centre comercial de Carrefour

Primer dia de desescalada a Catalunya: què està obert i què no?

Els trams del pla imposat pel Govern tenen una durada de 15 dies

Gent passejant pels carrers de Barcelona el juliol del 2020
El primer tram de la desescalada s'acabarà el 6 de desembre   | Europa Press

Aquest dilluns 23 de novembre, ha començat el primer tram del pla de desescalada presentat pel Govern. Entre les diferents mesures adoptades hi ha l'obertura de tot l'espai de venda de les grans superfícies, que no s'han de confondre amb els centres comercials, que continuaran tancats excepte els establiments essencials. Després de diverses setmanes limitats a un màxim de 800 m2, els responsables de les grans superfícies viuen l'inici de la desescalada com un «alleujament». És el cas de Rafa Vizuete, del Fes Més a Sant Pere de Ribes (Garraf). 

L'empresari dirigeix una botiga de 2500 m2 i veu «incoherent» haver de limitar la zona de venda com a mesura de seguretat per frenar la Covid, «perquè s'acumulaven més clients en menys espai». Una crítica compartida per la responsable de Kiabi al mateix parc comercial, Soraya Vallejo, que diu que la restricció que hi havia fins ara era «contradictòria». Superada la limitació d'espai, anhelen que el confinament municipal dels caps de setmana s'aixequi «el més aviat possible».

En el cas de Fes Més, Vizuete assegura que hi ha hagut «moltíssims» clients que no han comprès la restricció. «Ells volien un producte i sovint s'enfadaven perquè no entenien que no poguessin consultar-lo», diu aquest responsable de centre de bricolatge i decoració, que assegura que també hi ha hagut diversos casos de clients que no estaven assabentats de les limitacions decretades pel Govern per frenar la pandèmia. «Els hem hagut de fer entendre que hem estat obligats a tancar algunes zones», apunta.

Segons Vallejo, a Kiabi no s'han trobat amb aquesta situació. En el seu cas, la responsable de botiga destaca que han constatat un augment considerable del servei 'clica i recull', amb el qual els clients han fet la comanda a través d'internet i han anat a la botiga per endur-s'ho cap a casa. «Això els ha permès comprar productes de la zona tancada i ens ha facilitat la feina a tots», assegura Vallejo.

Pel que fa al gruix de facturació al Fes Més, Vizuete diu que haver tingut limitat l'espai a 800 m2 no els ha perjudicat en excés. Just al contrari, explica que els últims mesos han constatat un augment global de vendes, especialment en el sector del bricolatge, «perquè hi ha moltes persones que han decidit fer elles mateixes reparacions per a les quals abans contractaven un servei extern».

Sí que ha observat, però, una davallada de l'activitat en cap de setmana a causa del confinament municipal. Mentre comprèn que la limitació d'aforament és una mesura que caldrà assumir durant una llarga temporada, demana que la restricció de mobilitat de divendres a diumenge s'aixequi «quan abans, millor», ja que això sí que ha fet minvar les vendes «els dies que habitualment són més forts».

Una petició a la qual s'hi suma Soraya Vallejo. Diu comprendre la necessitat sanitària d'haver de limitar els desplaçaments, però també reconeix que s'apropa la campanya de Nadal i assegura que el confinament perimetral els pot arribar a condicionar la facturació. «Esperem que aquesta restricció desaparegui a principis de desembre i de cara a Nadal puguem tenir les vendes el més normal possible», afegeix.

 

Els bars i restaurants de pobles petits reobren amb incertesa

Aquest dilluns també han tornat a obrir les portes els bars i restaurants de Catalunya amb un horari de les 6.00 hores del matí a les 21.30 hores de la nit. Els establiments poden obrir la terrassa al 100% amb taules de 4 persones separades per 2 metres i l'interior amb un 30% de l'aforament. Cal Miliu, a Rajadell (Bages), ha reobert aquest dilluns amb «il·lusió», però amb la incertesa de saber com els anirà tenint en compte que el confinament municipal els perjudica molt. «Nosaltres quan facturem més és el cap de setmana, però si només pot venir la gent del poble no ens anirà bé», assegura en Marc, responsable del restaurant.

El mateix passa en d'altres negocis com el Nou Urbisol, de Castellolí, o Cal Bayona, a La Panadella (Montmaneu). En aquest cas, han decidit obrir de dilluns a divendres, ja que el cap de setmana, de moment, no els surt a compte en un poble de 150 habitants. Per als restaurants de pobles petits, el cap de setmana és el plat fort. És quan tenen més clients i, per tant, quan poden fer més caixa.

Per això, el confinament municipal els perjudica molt i temen que, si la situació s'allarga, no els surti a compte obrir. De fet, precisament per aquest motiu, en alguns restaurants com Cal Bayona, a La Panadella (Montmaneu), han decidit que només obriran de dilluns a divendres. La responsable de l'establiment, Roser Albareda, explica a l'ACN que depenen d'un municipi molt petit (Montmaneu) de tant sols 150 habitants i això fa que, per ells, sigui insostenible obrir els caps de setmana. Per contra, de dilluns a divendres, com que estan situats en un punt estratègic, a peu de l'autovia A-2 entre les províncies de Barcelona i Lleida, confien que puguin salvar els mobles amb els transportistes.

Els gimnasos reobren a mig gas i es reivindiquen com a espais segurs

Els gimnasos de Catalunya han reobert aquest dilluns les portes després de gairebé un mes tancats. Sota la condició que es mantingui una ocupació màxima del 30% i que l'ús dels vestuaris estiguin restringits –excepte per a les piscines-, les diferents instal·lacions han reprès l'activitat i han aprofitat la jornada per reivindicar-se com un espai segur davant possibles contagis de la covid-19.

«Necessitem incrementar la capacitat màxima, perquè amb una capacitat del 30%, el negoci no és rendible», ha apuntat el subdirector general dels clubs DIR, Ramon Urgell. A primera hora del matí, diferents centres del grup ja fregaven la màxima ocupació i registraven noves altes, segons ha assegurat la mateixa cadena.

«De moment tot està anant molt bé; ahir es van obrir les reserves i avui al matí tenim totes les sessions plenes», ha comentat Urgell, poques hores després que els gimnasos de la cadena obrissin les portes. «Veiem que la gent compleix les mesures de seguretat», ha afegit. De fet, al llarg de la setmana passada, el grup DIR ja va avisar per correu a tots els seus socis de les noves mesures per poder accedir a les instal·lacions, que es resumien en portar mascareta, venir canviat de casa i haver fet una reserva prèvia per utilitzar els diferents equipaments.
 


Davant aquest escenari, Urgell ha volgut subratllar que els gimnasos «són espais segurs» i ha demanat que se'ls permeti incrementar la capacitat màxima dels espais. «Una de cada quatre persones de Barcelona i l'àrea metropolitana és sòcia d'un gimnàs; algunes d'elles necessiten fer esport per necessitats mèdiques», subratlla.

A hores d'ara, els gimnasos només poden obrir amb un aforament màxim del 30%, amb cita prèvia i sense vestidors (excepte les piscines). Pel que fa a les activitats a l'aire lliure, l'aforament màxim és del 50%. A partir del segon tram d'obertura, la capacitat màxima dels gimnasos s'eleva al 50%, tot i que l'ús dels vestidors es manté restringit exclusivament a les piscines. Finalment, en el tercer i quart tram del pla de reobertura, els gimnasos podran obrir amb un aforament màxim del 70%. Novament, els vestidors només es podran utilitzar a les piscines.