Pla general d'una església.

S'emporten el fèretre a mig funeral perquè el capellà fa part de la missa en català

La família assegura que va demanar explícitament diverses vegades que l'ofici fos en castellà

El Bisbat de Solsona no guanya per a disgustos. I el català tampoc. L'església de Cardona va viure un nou capítol de la tensió lingüística que es viu a Catalunya i ho va fer en un moment força delicat com és un enterrament. La tensió va arribar a tal punt que la família de la difunta va decidir finalitzar la missa i emportar-se el fèretre.

Segons explica el mitjà ABC, una dona de 95 anys va morir aquest mes de novembre i la seva família volia complir els dos únics requisits que havia deixat per escrit a l'assegurança de decés que tenia contractada des de feia anys. A les últimes voluntats, la dona va especificar que volia ser enterrada a Cardona amb el seu marit i que volia una missa íntegrament en castellà. Segons explica la filla de la traspassada al diari ABC, aquesta estava molt enfadada amb les tensions lingüístiques que es viuen a Catalunya.

Així doncs, quan la dona va morir, la filla va voler seguir les seves últimes voluntats i així ho va demanar al formulari que la funerària li va fer omplir escollint diferents ítems per donar sepultura a la seva mare, entre ells, la missa en castellà. Segons relata la filla, l'endemà van anar a l'església de Cardona i el pare Carles Pubill era qui oficiava la missa de l'enterrament. El capellà va començar a fer-la en català i va ser llavors quan la dona va recordar al personal de la funerària, que era a l'església, que havia de ser en castellà.

S'emporten el fèretre a mitja missa

Narra la filla que el personal de la funerària va parlar amb el pare Pubill i aquest va anar a buscar un missal per seguir fent l'ofici en castellà. Tanmateix, explica la dona que quan va acabar de llegir els evangelis va tornar a parlar en català. De nou, el personal de la funerària li va recordar que havia de fer la missa en castellà, però el capellà va explicar que no tenia els llibres per continuar fent l'ofici en aquest idioma.

Arribats a aquest punt, la dona va demanar al personal de la funerària que s'emportessin el fèretre de l'església i anessin directament al cementiri. La filla de la traspassada es mostra molt dolguda pel que va passar al diari ABC, assegurant que no li serveixen les disculpes ni les excuses i que el capellà hauria hagut de ser més «caritatiu i professional».

Després dels fets i un cop enterrada la seva mare, la dona va posar una queixa al Bisbat de Solsona, el qual continua sense ningú al capdavant després de l'escandalosa marxa de Xavier Novell, qui era el bisbe.