Logo de Nissan envoltat de fum.

La sorprenent alternativa per substituir Nissan que el Govern ha avisat que vetarà

Suposaria l'arribada de la indústria militar a la Zona Franca

El conflicte a la Zona Franca segueix obert. El Govern de la Generalitat té cada cop més gola avall que el fabricant xinès, Great Wall Motors, es retirarà definitivament de la cursa per susbtituir Nissan al complex, però sembla que hi hauria una alternativa tot i que no agradaria gens al Govern.

La mesa de la reindustrialització de Nissan està considerant el pla B en cas que el candidat preferent, el fabricant xinès Great Wall Motors, digui adéu definitivament a les instal·lacions a Catalunya. 

Segons ha avançat 'La Vanguardia', l'alternativa que estaria estudiant la comissió és dividir les instal·lacions de la Zona Franca entre el hub de descarbonització i altres empreses. A més a més, una de les propostes que hi ha sobre la taula és l'arribada d'una empresa que ha generat molta controvèrsia i que el govern ja ha avançat que vetarà.

Es tracta de l'empresa Tess Defence, una multinacional que fabrica tancs. Des del Departament d'Empresa i Treball ja han assegurat que el Govern «no donarà suport en cap cas a que una indústria militar s'instal·li als terrenys de la Zona Franca, actualment ocupats per Nissan».

Fonts de la conselleria que dirigeix Roger Torrent han confirmat a l'ACN que aquesta opció no s’ha posat mai sobre la taula de reindustrialització, que s'està reunint ara mateix; i han afegit que si el Ministeri d’Indústria no tindrà el suport de l'executiu català.

D'altra banda, la comissió també estudia donar espai a una empresa logística, tal com ha reclamat des de l'inici el Consorci de la Zona Franca, que és qui lloga els terrenys.

Els treballadors han convocat una aturada de producció aquest matí de dimecres, 1 de desembre, i es concentraran a les portes de la seu Consorci de la Zona Franca —on s'està produint la trobada— per fer visible el malestar de la plantilla, que té un futur incert a un mes de perdre la feina.

Un missatge de tranquil·litat

D'altra banda, la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme ha traslladat «tranquil·litat» a la plantilla, perquè «es continua avançant amb diferents propostes» i el projecte de GWM es manté sobre la taula a l'espera d'una resposta a la contraoferta que han presentat les administracions en les últimes hores.

«Les alternatives industrials a Nissan són un fet», ha assegurat Maroto en declaracions als mitjans de comunicació abans d'inaugurar oficialment la 24 Assemblea General de l'Organització Mundial del Turisme (OMT).

En aquest sentit, ha explicat que aquest mateix dimecres ha enviat una carta firmada per ella i per Torrent amb una contraoferta per aconseguir convèncer l'empresa xinesa. «És una bona oferta, hem millorat els instruments de finançament, dels actius i del lloguer. És una opció que encara està oberta», ha dit.