Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Hortalisses d'una dieta mediterrània

Tirar-se pets és indicador de bona salut: ho demostra un estudi català

El volum de gasos expulsats és superior en la dieta mediterrània

La dieta mediterrània és la més recomanada entre el sector de la nutrició. Rica en llegums, fruites i verdures, fa que el nostre cos provoqui més flatulències. Un fet que, segons un estudi fet per investigadors del Vall d'Hebron, pot ser positiu i bon signe de salut gastrointestinal.

L'estudi, publicat a la revista Nutrients, ha estat encapçalat per Fernando Azpiroz, de la Unitat de Recerca del Sistema Digestiu de l'hospital barceloní. A més del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Hepàtiques i Digestives i el Departament de Medicina de la UAB.

El principal objectiu dels investigadors era determinar quin efecte tenia la dieta mediterrània en la microbiota intestinal. A més del conjunt de microorganismes que es troben en els budells. També s'ha analitzat la funció digestiva i les sensacions provocades.

En l'estudi van participar una vintena d'homes que no tenien símptomes ni antecedents de problemes gastrointestinals. Això era així per evitar que diferències entre sexes influïssin en els resultats. En aquesta prova es va comparar els efectes de la dieta mediterrània amb la dieta occidental, la qual té menys vegetals i més greixos. 

Entre totes dues dietes va haver-hi dues setmanes d'una dieta de rentat. En cada un dels períodes es van registrar el nombre de ventositats i el volum de gas expulsat després de cada àpat. A més de les sensacions digestives i la composició de la microbiota i de les funcions metabòliques que desenvolupava.

Tots vint van mantenir cada dieta durant dues setmanes i entremig hi va haver dues setmanes més d'una dieta de rentat. I es van registrar el nombre de ventositats i el volum de gas expulsat després de cada àpat, les sensacions digestives i la composició de la microbiota i de les funcions metabòliques que desenvolupava.


El significat de més gasos

Els resultats de l'estudi indicaven que la dieta mediterrània està associada directament amb més gasos i més sensació de flatulència i de borborigmes. Un fet que pot semblar negatiu i molest. Tot i això, informa d'una activitat metabòlica intestinal de la microbiota.

Els resultats indiquen que fer una dieta o una altra, no canvia les espècies presents en la microbiota, però sí la seva quantitat. L'estudi conclou que la dieta mediterrània «rica en fruites, verdures i llegums, incrementa el volum de la biomassa del còlon en un 60%»