Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La vacuna de la Covid-19.

Europa es planteja fer que la vacuna contra la Covid-19 sigui obligatòria

La CE diu que trigaran entre dues i tres setmanes a poder valorar la severitat de la variant òmicron

Des de l'arribada de la vacuna de la covid-19 hi ha hagut certes diferències entre la població. D'una banda hi ha hagut aquelles persones que s'han vacunat quan se'ls va cridar i d'altra aquells que no han volgut rebre el vaccí, sigui pel motiu que sigui. 

A més, entre els primers, n'hi ha que l'han acabat rebent quan han necessitat el certificat covid, perquè s'han volgut esperar o qualsevol altre motiu.

Amb relació la vacuna, un dels temes que s'han portat a debat és l'obligatorietat d'aquesta. Un tema que ha sortit cada cop que hi ha hagut repunts de nous contagis i d'hospitalitzacions i que ara ha tornat a Brussel·les. 

«Ho hem de debatre»

Aquest dimecres s'ha plantejat estendre la vacunació obligatòria contra la covid-19 a tota la Unió Europea. Des de Brussel·les, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha defensat que és «apropiat i raonable» discutir si cal imposar la vacunació de forma obligatòria a Europa.

«Ho hem de debatre», ha dit en una roda de premsa on ha recordat que un terç dels ciutadans de la UE encara no estan vacunats. L'estancament de la vacunació preocupa especialment a Brussel·les per l'aparició de la variant Òmicron. Von der Leyen ha reconegut que trigaran entre dues i tres setmanes en poder valorar la seva severitat.

Tot i això, ha avisat que, mentrestant, cal actuar preventivament reforçant les vacunacions, posant dosis de reforç i limitant els contactes socials «tant com sigui possible».

«Hem d'esperar el millor, però ens hem de preparar per al pitjor», ha dit Von der Leyen, parafrasejant la directora de l'Agència Europea de Medicaments, Emer Cooke, que a principis d'aquesta setmana admetia que els científics no tenen tota la informació necessària per determinar com aquesta mutació de la covid-19 pot afectar la transmissió i severitat de la malaltia.

Mesures preventives

La variant Òmicron resta a l'espera de ser analitzada científicament. Mentre es fa, Brussel·les aposta per posar restriccions abans de Nadal i accelerar l'administració de la tercera dosi. 

La Comissió Europea ha emès un comunicat on defensa «restriccions proporcionades i localitzades» per reduir la pressió als hospitals. «Amb l'aparició de la variant òmicron cal aplicar mesures específiques pels contactes durant el període final de l'any», avisa l'executiu comunitari.

D'altra banda, la CE urgeix els governs europeus a «desplegar ràpidament les dosis de reforç per mantenir forts nivells de protecció davant del virus, inclosa la variant Òmicron».

Brussel·les assegura que Pfizer-BioNTech i Moderna subministraran 360 milions de dosis durant el primer trimestre del 2022. «És suficient perquè tots els europeus vacunats puguin posar-se una dosi de reforç», ha dit Von der Leyen.

Per ara Brussel·les no contempla suspendre els vols a altres països, però vol que es revisin diàriament les restriccions de viatge.