Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una farmàcia amb una farmacèutica amb mascareta durant l'estat d'alarma pel coronavirus

Les farmàcies de Catalunya s'ofereixen com a punts de vacunació contra la Covid-19

Creuen que la «capil·laritat, proximitat i accessibilitat» dels establiments els situa com a «idonis»

La campanya de vacunació ha viscut una petita frenada aquest estiu. Les absències de persones que tenien cita sol·licitada als punts habilitats ha fet que s'alenteixi tot el procediment.

Uns fets que van ser assenyalats per la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel. En obrir-se la vacunació sense cita prèvia, indicava que hi havia una altra disponibilitat de dosis. A més, hi havia un important descens en la sol·licitud de cita prèvia i la pèrdua d'un 10% de cites de segones dosis, especialment en la franja dels 20 als 40 anys.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, té clar què es necessita per aconseguir deixar enrere la pandèmia. Ha assenyalat que s'ha d'aconseguir que s'hagi administrat el vaccí a «gairebé el 100%» de la població.
 

Tot i això, el sector de les farmacèutiques catalanes vol tirar endavant una llarga reivindicació relacionada amb la campanya de la Covid-19. En aquest sentit, per augmentar la ràtio a la població, s'ofereixen com a punts de vacunació.

La Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC) vol que els seus establiments s'incorporin a la campanya i que sigui un lloc on vacunar-se. Fa anys que demanen poder col·laborar amb les campanyes com la de la grip formant els professionals i disposant dels mitjans adequats per fer el servei amb garanties.

Segons la FEFAC, la «capil·laritat, proximitat i accessibilitat» de les farmàcies les situen com punts sanitaris «idonis», donada la «freqüència» i «relació de confiança» amb els usuaris.

Un augment de la ràtio de la vacunació

La FEFAC té clar que poden ser un factor important per tirar endavant la campanya de vacunació. Les farmàcies poden augmentar la ràtio de l'administració del vaccí. Si cada establiment d'Espanya vacunés només a deu persones, s'administrarien unes 220.000 dosis diàries, un total de més d'un milió per setmana.

A més, ofereixen una opció més d'accés a la vacuna. Els pacients haurien de poder escollir si volen vacunar-se a la farmàcia més propera, en aquell horari que els hi vagi millor. 

Així mateix, la vacunació en els seus establiments alliberaria recursos del sistema sanitari públic. El sistema sanitari està davant d'una exigència màxima i amb els professionals al límit i, segons la FEFAC, els recursos de les farmàcies estan infrautilitzats.