Carrer buit a Barcelona.

El Govern anuncia quan finalitzarà el toc de queda a Catalunya

Tot i que reconeix que les xifres de contagis segueixen sent «desorbitades», assegura que ja s'observa una «desacceleració»

La ràpida expansió de la variant òmicron combinada amb l'augment d'interacció social que comportaven les festes de Nadal van fer que el Govern català tornés a aplicar una de les mesures restrictives més dures, el toc de queda.

Aquestes festes han estat sens dubte marcades pel coronavirus. Els contagis s'han multiplicat a cada minut fins al punt que ara mateix Catalunya segueix notificant xifres rècord de positius de Covid-19 dia a dia. Malgrat tot, la portaveu del Govern de Catalunya, Patrícia Plaja, ha explicat en roda de premsa que el toc de queda tindrà els dies comptats.

Després de demanar la setmana passada una pròrroga de les mesures que es van posar en funcionament durant el període nadalenc, que va rebre l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ara l'executiu català vol afluixar una mica la corda tot i que els contagis estiguin disparats.

En aquest sentit, Plaja ha afirmat que el Govern no contempla prorrogar el toc de queda més enllà del 21 de gener, data fins a la qual tenen validesa les mesures que s'apliquen ara mateix a Catalunya. 

Així i tot, la portaveu del govern català ha explicat que les xifres de contagis continuen sent «desorbitades», especialment per la incidència de la variant òmicron, però ha apuntat que s'observa una «desacceleració i indicis d'una futura millora».

L'arribada del pic i l'avís de l'OMS

Les xifres que es publiquen cada dia s'analitzen fins a l'últim detall per saber si ja som al pic de la sisena onada de coronavirus. Els experts avançaven la setmana passada que aquest moment àlgid de contagis podria arribar aquests dies. Segons ha afirmat Plaja, aquest fet ja s'estaria començant a entreveure i per això és molt probable que el toc de queda, d'una a sis de la matinada, desaparegui a partir del 21 de gener.

Tanmateix aquesta serà l'única de les mesures vigents que s'aixecarà, perquè segons creu el Govern «no es pot plantejar una flexibilització generalitzada de les restriccions», però s'ha optat per retirar aquesta perquè «és la més invasiva».

Paral·lelament, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha afirmat aquest matí que preveu que més del 50% de la població europea es contagiï d'òmicron en els pròxims dos mesos. 

En una roda de premsa aquest dimarts, el responsable per Europa de l'OMS, Hans Kluge, ha afirmat que l'Institut de Mètrica i Avaluació de la Salut de la Universitat de Washington calcula que en sis o vuit setmanes més de la meitat dels ciutadans a Europa s'hauran infectat amb aquesta variant de la covid-19.