Carles Puigdemont fent una ganyota.

La Gendarmeria busca Puigdemont a la Catalunya Nord

L'expresident de la Generalitat, a qui se li va retirar la immunitat europarlamentària a finals del mes de juliol, assistia a un acte de la Universitat Catalana d'Estiu

Tres agents de la Gendarmeria Nacional Francesa de la sotsprefectura de  Prada de Conflent  han acudit aquest dilluns a la tarda al recinte de la Universitat Catalana d'Estiu preguntant per Carles Puigdemont. Els gendarmes han demanat per l'expresident de la Generalitat de Catalunya  i han preguntat si era al recinte, l'alberg Pau Casals, i si es preveia la seva visita aquesta setmana.

La Gendarmeria ve a buscar a Puigdemont per tercer any consecutiu

Membres de l'organització, que han fet pública la notícia, han tractat amb els policies, a qui han explicat que Puigdemont  no té previst participar als actes de la 53a edició de la universitat, a diferència de l'edició passada. En preguntar-los per quin motiu busquen Puigdemont, els gendarmes no han donat cap motiu concret, i tan sols han argumentat que complien ordres  de la sotsprefectura de Prada. De fet, aquest és el tercer  any consecutiu en què es reprodueix l'escena entre organitzadors i gendarmes. 

Tot seguit, després que els responsables de l'acte responguessin amb la negativa, els agents han demanat explicacions a l'organització sobre les mesures preventives  de la Covid-19 que es prenen a l'esdeveniment. L'edició d'aquest any, de fet, començava aquest mateix dilluns 16 d'agost, i s'allargarà fins al dia 22. El lema escollit és 'Fer dels Països Catalans una nació normal', i hi participaran polítics com Joaquim Forn, Josep Maria Argimon  o Laura Borràs.

La retirada de la immunitat a Puigdemont no impedeix que pugui moure's per Europa

Carles Puigdemont no disposa de la immunitat parlamentària atorgada als eurodiputats des del dia 30 de juliol. El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) la hi va retirar a l'expresident i als altres eurodiputats de Junts, Toni Comín i Clara Ponsatí, ja que no veia risc de detenció. Les euroordres  de cerca i detenció estan suspeses, cosa que, segons el TGUE, fa que no quedi «acreditat amb un grau de probabilitat suficient» la possibilitat de ser detinguts.

Amb la suspensió de les euroordres, la retirada immunitat, esperada mesos abans, però posposada de manera provisional, no impedeix que els eurodiputats puguin moure's per Europa. Si més no, en cas que els drets polítics dels eurodiputats corrin perill, el TGUE hauria de tornar a revisar les cautelars i, si ho creu, reactivar  i retornar la immunitat dels dirigents.