Pla general d'una aula de primer d'ESO de l'institut Ramon Barbat de Vila-seca el primer dia de curs 2021-2022.

Ultimàtum del TSJC: El Govern té 10 dies per implantar el 25% de castellà a l'escola

El TSJC ha declarat ferma la sentència i ha donat poc més d'una setmana a la Generalitat | El Suprem va rebutjar fa dos mesos el recurs que havia presentat el Departament d'Educació

Fa més d'un any que la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va estimar el recurs interposat pel Ministeri d'Educació, establint un mínim del 25% de l'ensenyament en castellà a Catalunya. En aquella ocasió ja remarcava que l'ús actual era «residual».

Després de tot plegat, ara, el TSJC ja ha marcat els temps a la Generalitat de Catalunya. S'ha declarat ferma la sentència que obliga a impartir a les escoles catalanes el 25% de les classes en castellà. I ara, un cop rebi la notificació el govern català, tindrà 10 dies per executar-la. 

Ara bé, el Departament encara pot demanar aclariments al Tribunal. I un cop el TSJC faci l'aclariment, s'obriria un termini de 2 mesos perquè s'executi la sentència ferma per part de la part demandada,tal i com estableix l'article 104 de la Llei Contenciosa Administrativa.

La Generalitat va presentar un recurs contra la sentència emesa pel tribunal català el 16 de desembre del 2020. Aquest procediment el va iniciar el Ministeri d'Educació del govern del PP, en concret, l'abril de l'any 2015.

El recurs, rebutjat

El català ha rebut un nou cop i, aquest, podria ser definitiu en la seva educació. La Generalitat de Catalunya va presentar un recurs després que el TSJC obligués a tots els centres escolars impartir, com a mínim, un 25% de les classes en castellà.

El Tribunal Suprem, on el govern català va presentar el recurs, el va tombar i refusar. Per tant, es mantenia l'obligatorietat de les escoles a fer les classes en llengua castellana.

Pla general de la capçalera de la manifestació per la immersió de l'escola en català
El TSJC declara ferma la sentència del 25% de castellà a les escoles | ACN

Després d'aquest cop dur, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, van voler llençar un missatge de tranquil·litat als centres escolars.

En aquella ocasió asseguraven que «no estem davant d'un conflicte lingüístic, sinó d'una acció d'uns tribunals que prenen decisions desconeixent la realitat educativa del nostre país».

Centres escolars obligats al 25% en català

Abans que la sentència fos declarada ferma pel TSJC, ja hi ha hagut escoles que s'han vist obligades a implantar el castellà en el 25% de les hores lectives en alguns cursos. 

Un d'ells va ser l'Institut Ramon Barbat i Miracle de Vila-seca. En aquest cas, el TSJC va estimar parcialment la denúncia d'una família, i ordena que l'alumne, juntament amb els seus companys de curs, rebés un ensenyament que inclogui el castellà «com a llengua vehicular» en «una proporció raonable».

Un fet que obligava al centre modificar el projecte lingüístic. Tot per poder complir amb aquesta pauta.

En aquest cas, i en anteriors, el departament d'Educació havia recorregut, ja que la sentència no era ferma. Ara, que ja ho és, s'haurà d'esperar els moviments pertinents d'Educació i la Generalitat de Catalunya.