La plaça de la Vila de Gràcia, plena de gent, el 24 d'abril del 2021.

Evitar un «mal ús» de la llibertat nocturna: El dispositiu en què treballa el Govern amb les policies locals

Miquel Sàmper adverteix que continuaran les sancions si no es respecten les distàncies o no es porta mascareta al carrer

Miquel Sàmper, conseller d'Interior en funcions, ha donat més detalls sobre què passarà després d'aixecar el toc de queda i el confinament perimetral el 9 de maig, en aixecar-se l'estat d'alarma. En aquest sentit, Sàmper ha explicat que s'està treballant un dispositiu amb les policies locals de cara a aquest esdeveniment. En una entrevista a l'ARA, el conseller en funcions ha dit que «ha d'haver-hi un dispositiu per no fer un mal ús de la llibertat nocturna».

La matinada de dissabte a diumenge s'estrenarà aquesta llibertat  per moure's a partir de les dotze de la nit. Davant això, el conseller ha assegurat que els consten «moltes cites» per trobar-se en places  de pobles o en platges  i aprofitar que ja no hi haurà toc de queda. «La gent podrà estar allà on vulgui però haurà de complir les mesures implícites per la covid», ha advertit.

Tot i aquesta llibertat, les sancions  a persones que estiguin a menys d'1,5 metres o persones que no portin mascareta, continuaran presents. Tot i això, ha admès que en realitat el que es pretén amb les sancions és que tinguin un efecte dissuasiu.

A partir de dissabte la competència és de les policies locals, però hi haurà una coordinació amb els Mossos d'Esquadra per actuar «allà on no arribin» les policies locals, ha assegurat Sàmper. Així mateix, ha demanat que la sortida de la ciutadania al carrer sigui «ordenada».

En aquest context a partir del dissabte a la mitjanit, ha indicat que divendres hi ha prevista una reunió amb el sector de l'oci nocturn, el qual, «en breu», hauria de tenir una resposta per a la seva reobertura. A més, ajudaria a evitar 'botellons' i festes il·legals incontrolables arreu del territori.

Prova pilot en l'oci nocturn

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM) i el departament d'Empresa tractaran com serà la prova pilot de restauració nocturna i oci nocturn que es vol proposar. Consta de repartir 4.000 persones en una desena de locals de Barcelona sense restriccions horàries, fent tests als assistents i mantenint l'ús de les mascaretes, gel hidroalcohòlic i un sistema de ventilació adient. L'aforament seria d'entre un 60% i un 80%.