Imatge d'una terrassa d'un bar de Roda de Berà

Les restriccions que el Govern ha traslladat al TSJC per aprovar-les perquè entrin en vigor el 9 de maig

Tenen previst fer-les públiques el divendres | Volen continuar amb la limitació de les reunions de sis persones

El Govern de la Generalitat de Catalunya ja té clar quines restriccions  vol aprovar perquè entrin en vigor a partir del 9 de maig, quan decau el decret d'estat d'alarma que donava cobertura a les resolucions que s'aprovaven. En aquest sentit, s'han traslladat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) les mesures que, si s'aproven, la intenció és fer-les públiques aquest divendres, 7 de maig. Una de les propostes del Govern és continuar amb la limitació  de les reunions socials a sis persones.

Ja es va avançar que els bars i restaurants podrien reobrir en horari de tarda i vespre, fins a les 23 hores i, aquest dimecres, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha apuntat que la voluntat és que els comerços  puguin obrir fins a les 22 hores, és a dir, una hora més tard que fins ara. Així mateix, els sectors de la cultura  i l'esport  també es podrien veure beneficiats i permetre la seva obertura fins a les 23.00 hores.

Què es podrà i no fer a Catalunya després de l'estat d'alarma?

El vicepresident en funcions del Govern de la Generalitat, Pere Aragonés, anunciava aquest dimarts que no hi haurà confinament nocturn a partir del 9 de maig, així com es posa fi al tancament perimetral de Catalunya. Tot i això, ja alertava que «no es descarta aplicar cap mesura si les dades empitjoren en un futur».

A partir d'aquest 9 de maig, en aquest sentit, els bars i restaurants podran obrir fins a les 23.00 hores i oferir sopars, podent així reprendre una activitat que durant molts mesos ha estat només de servei a domicili i 'take away' fins a les 22 hores, quan començava el toc de queda.

A més d'aquesta mesura, també tornen a una relativa normalitat els parcs d'atraccions que podran tornar a obrir les portes després de l'estat d'alarma. La Generalitat anunciava que ho podien fer a partir del 10 de maig i amb un aforament del 30%. PortAventura World ha decidit esperar una mica més i la reobertura del parc d'atraccions tarragoní serà el 15 de maig.

El Govern, a més, també ha descartat aprovar el marc normatiu que, segons havien explicat, permetria aplicar mesures extraordinàries com el toc de queda o confinaments perimetrals en decaure l'estat d'alarma. Totes les noves mesures  que es vulguin decidir hauran de ser aprovades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. A més, la Generalitat ha explicat que es podrien prendre dràstiques decisions en cas que les dades de la Covid-19 es tornin a complicar i començar a fer passes enrere si s'escau.