Un agent al Port de Tarragona durant el primer estat d'alarma

El Govern retornarà les multes pagades del primer estat d'alarma: 4 milions d'euros

Elena afirma que la sentència «és molt clara» i implica el retorn de les sancions

El Govern català tenia la pilota sobre la seva teulada després de la decisió del govern espanyol amb el retorn dels diners de totes les multes del primer estat d'alarma. Una decisió que arribava després que el Tribunal Constitucional declarés aquest primer període com a inconstitucional a petició de Vox.

D'aquesta manera, Catalunya, així com el País Basc, tenen les competències en aquesta àrea. El lehendakari Josu Erkoreka, ja havia anunciat la decisió de tornar els diners a tots els afectats. I ara ha estat el torn del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena.

Una decisió que s'ha fet saber en declaracions a TV3 aquest dilluns al matí. En aquest sentit, el Govern ha dit que retornarà les multes interposades i pagades durant el primer estat d'alarma.

Milions d'euros en multes

El primer estat d'alarma a l'Estat va ser el més exigent per als ciutadans. Durant moltes setmanes només es podia sortir de casa per primeres necessitats, com podien ser el treball o la compra.

A Catalunya, segons ha explicat Joan Ignasi Elena, es van posar 23.000 multes durant el primer estat d'alarma i que van ser pagades. Això equival, segons el conseller, haver de retornar uns 4 milions d'euros. 

Aquesta devolució és conseqüència de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que va declarar inconstitucionalitat de la mesura que va obligar a confinar la població a principi de la pandèmia de la Covid-19.

Una sentència que el govern espanyol va acatar i, posteriorment, anunciar que es retornarien les multes a tots els ciutadans que l'havien rebut i pagat. Ara, el govern català farà el mateix i tornarà els diners. «La sentència és molt clara», ha dit Elena.

Preguntat per la forma en què es faria la devolució dels diners, el conseller ha assegurat que es farà de la forma «més senzilla» per al ciutadà. 

Un altre problema que ve és una nova sentència sobre el segon estat d'alarma. Elena ha explicat que, un cop hi hagi una decisió al respecte, s'estudiarà què cal fer amb les sancions del segon període. Tot això, segons quin sigui el resultat del Tribunal Constitucional.