Meritxell Budó i Pere Aragonès, els caps visibles de JxCat i ERC al Govern.

El Govern, superat: Quatre peticions de disculpes en només 24 hores

Budó, El Homrani i Sàmper demanen disculpes, així com Sergi Sabrià en nom d'ERC

L'esgotament del Govern de Catalunya dona més símptomes que mai aquesta setmana. Després de la forta polèmica pel caos en la concessió dels ajuts de 2.000 euros als autònoms, l'executiu de JxCat i ERC es troba superat davant la pèrdua accelerada d'autoritat que travessa. Ho demostren les reaccions de l'executiu en les darreres 24 hores, transmetent una imatge espantadissa i resignada, i mancats d'idees per capgirar el relat, abocats a abaixar el cap i demanar disculpes: fins a quatre vegades hem vist el Govern demanant perdó des d'aquest dimarts al migdia.

Budó i la conselleria de Treball es disculpen

La primera en fer-ho va ser la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, en la roda de premsa de cada dimarts, després del Consell Executiu. Budó és la consellera de més rang que té el partit de Carles Puigdemont i va entonar el 'mea culpa' «en nom de tot el Govern». També la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies va demanar perdó. No ho va fer, però, directament el conseller Chakir El Homrani —a la corda fluixa després d'haver estat desautoritzat per part del Govern i de consellers de la seva pròpia formació, ERC—, sinó la conselleria a través d'una piulada a les xarxes socials:

El perdó d'ERC...

També va abaixar el cap des de fora del Govern, però en tant que soci de l'executiu i responsable de Treball i Afers Socials, el partit d'El Homrani, ERC. El president del grup parlamentari dels republicans, Sergi Sabrià, va reconèixer que el mecanisme de distribució de les ajudes «no ha anat bé» i va demanar perdó en nom del partit pel funcionament de tot plegat. Sabrià, això sí, va aprofitar les seves declaracions en seu parlamentària per assenyalar a Madrid i apuntar que «la Generalitat està fent un esforç per ajudar els autònoms en la mesura que pot perquè l'Estat no està fent res».

... i Sàmper també demana perdó, però per una altra qüestió

I abonats a demanar perdó, el «govern de les disculpes» n'ha tornat a donar mostres aquest dimecres, 11 de novembre, a la tarda. El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, s'ha apuntat a la nova 'moda' de l'executiu. En aquesta ocasió, però, el motiu de tot plegat ha estat el desnonament d'una família per part dels Mossos d'Esquadra a Ciutat Meridiana ara fa dues setmanes. Sàmper ha reconegut que la policia catalana no estava actuant com a policia judicial i ha dit que «no s'hauria d'haver fet aquella actuació policial». «Com a primer responsable, demano disculpes», ha dit Sàmper.

Quatre peticions de perdó en escasses 24 hores que són un bon indicador de l'estat de forma d'un Govern que passa aquesta setmana per un dels moments més delicats de la legislatura, amb el col·lectiu d'autònoms indignats i organitzant-se, obrint una nova ferida en un executiu ja molt desgastat pel desenvolupament de la legislatura i, especialment, per la gestió de la crisi derivada de la pandèmia.