Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
CaixaBank i elBullifoundation, liderat per en Ferran Adrià, van unir esforços l'any 2015

Gran patacada per a Ferran Adrià i el seu germà Albert: «Milions d'euros»

Els prestigiosos cuiners catalans, colpejats per la crisi sanitària

La pandèmia de la Covid-19 també ha colpejat les cares més conegudes del nostre país. Els germans Adrià, prestigiosos cuiners catalans, s'han vist obligats a renunciar al seu gran somni de situar Barcelona al capdavant del mapa gastronòmic internacional.  

La pandèmia del coronavirus ha provocat el tancament de milions de petites i mitjanes empreses, però també ha arruïnat projectes ambiciosos que tampoc han pogut sobreviure als efectes econòmics de la crisi sanitària. Aquest és el cas del milionari projecte liderat per Ferran i Albert Adrià, que van associar-se amb el Grup Iglesias, un dels principals referents en el món de la restauració de Barcelona, per fer realitat elBarri. 

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Sota aquest nom, els germans Adrià i el Grup Iglesias van aconseguir crear un conglomerat de restaurants d'alta cuina que va convertir el Paral·lel barceloní en una mena de «Silicon Valley de la gastronomia». Una idea que malgrat ser brillant, no va poder resistir a les terribles conseqüències de la pandèmia.

Els germans Adrià renuncien al seu projecte 

Els germans Iglesias van finançar el projecte dels restaurants d'elBarri, on els germans Adrià aportaven el seu talent culinari, les seves idees innovadores i la seva gastronomia exclusiva. Hoja Santa, Pakta, Enigma, Bodega 1900 i el popular Tickets tenien una llarga llista d'espera de clients, però l'any 2020 va aparèixer la pandèmia i va arruïnar-ho tot.

Davant la impossibilitat de facturar ni un sol euro pels tancaments totals i parcials de l'hostaleria, els germans Adrià es van veure abocats al tancament després d'acumular un deute milionari per la falta de solvència econòmica. De fet, el passat 26 de març, el grup Iglesias va sol·licitar un concurs voluntari de creditors per un valor de 7,5 milions d'euros amb l'objectiu de revifar i intentar salvar alguns dels negocis del grup, tot i que ja han anunciat el tancament d'alguns establiments icònics com Espai Kru, Cañota i l'emblemàtic restaurant Rías de Galícia.

La insostenibilitat financera dels restaurants d'elBarri

Un altre dels factors importants que ha provocat el tancament de tots els restaurants d'elBarri es deu a les enormes despeses que suposa mantenir en peu tants negocis de màxima qualitat i excel·lència gastronòmica.

Per fer-nos una idea de les despeses que comporta una empresa d'aquestes dimensions, la revista 'Vanitatis' ha recollit el testimoni del cercle més proper dels germans Adrià, que posen com a exemple el cas del Hoja Santa. «Al Hoja Santa, per posar un exemple, tenien capacitat per a 20 comensals i treballaven 28 persones, això no és sostenible, i quan semblava que els números arribaven a un cert equilibri, sense pèrdues, els germans Adrià decidien canviar alguna cosa, fer una nova inversió», recull la revista.

A més, les mateixes fonts han aprofitat per criticar al Govern Català i assegurar que els negocis es podrien haver salvat amb restriccions menys severes, com les de Madrid. «Si els restaurants haguessin estat a Madrid, el projecte seguiria viu, però a Barcelona ha quedat tocat de mort», assenyalen. 

No obstant això, 'Vanitatis' també recorda que no és la primera vegada que Ferran Adrià té problemes per equilibrar els comptes dels seus negocis. Recordem que va tancar el restaurant El Bulli perquè tenia pocs ingressos i moltes despeses. Com sempre ha subratllat el mateix Ferran Adrià, aquest tipus de gastronomia necessita molts diners, una cosa molt difícil d'assumir en aquests moments.